Microsoftu klesli príjmy aj zisk

Americkej softvérovej firme Microsoft klesol čistý zisk v druhom štvrťroku jeho finančného roka o 14,6 percenta na päť miliárd dolárov. Príjmy mu v rovnakom období klesli o zhruba desatinu.

28.01.2016 23:27
debata (5)

Na vine je silný dolár, ale tiež slabý trh s osobnými počítačmi, ktorý znižuje dopyt po operačnom systéme Windows. Výsledok však prekonal odhady a akcie v predĺženom obchodovaní rástli o viac ako päť percent.

Spoločnosť vo štvrtok oznámila, že celkové príjmy za tri mesiace do konca decembra sa znížili o 10,1 percenta na 23,8 miliardy dolárov. Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali výsledok 25,2 miliardy dolárov. Microsoft vytvára viac než polovicu príjmov mimo Spojené štáty, a preto je citlivý na veľké zmeny vo výmenných kurzoch. Hodnota amerického dolára ku košu šiestich mien bola v minulom štvrtom štvrťroku v priemere o 11,5 percenta vyššia ako pred rokom.

Príjmy v divízii Intelligent Cloud, kam spadajú servery a služby ako Windows Server a Azure, stúpli o päť percent na 6,3 miliardy dolárov. Naopak, príjmy v divízii, ktorá zahŕňa Windows, o päť percent klesli a dosiahli 12,7 miliardy dolárov.

Dopyt po systéme Windows sa po viac ako 30 rokoch na trhu spomaľuje, preto sa spoločnosť v čele s generálnym riaditeľom Satyom Nadellom zameriava na softvérové ​​a cloudové služby, znižuje náklady a snaží sa zoštíhliť svoje aktivity, aby sa mohla zamerať na lukratívnejšie činnosti.

Najnovšiu verziu systému Windows, ktorá je prvýkrát určená nielen pre počítače, ale aj pre tablety aj telefóny, začal Microsoft ponúkať koncom minulého júla. Podľa firemného oznámenia zo začiatku januára beží Windows 10 na 200 miliónoch prístrojov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft