Po znížení DPH ceny potravín klesli

Zníženie sadzby DPH na vybrané základné potraviny splnilo očakávania. Cena pätice kľúčových produktov - čerstvého chleba, mlieka, masla, bravčového a hydinového mäsa - klesla v priebehu januára oproti decembru 2015 o 8,53 percenta a oproti vlaňajšiemu novembru o 12,27 percenta. Ukázal to monitoring rezortu pôdohospodárstva, ktorý analyzoval ceny v desiatich rozhodujúcich obchodných reťazcoch.

26.01.2016 12:10 , aktualizované: 27.01.2016 12:00
debata (2)
zväčšiť
zmena cien DPH, 20 percent, 10 percent

Obchodníci aj ich dodávatelia dodržali svoj morálny záväzok deklarovaný v októbrovom memorande. Jedni aj druhí sa v ňom verejne pred vládou a spoločnosťou zaviazali uvádzať duálne ceny (pred a po znížení DPH z 20 na 10 percent) a nezvyšovať marže. Z januárového prieskumu vyplynulo, že aktéri, okrem zopár drobných výnimiek, svoje predsavzatia plnia. V utorok to novinárom povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Spomedzi desiatich reťazcov len jeden vybočil z radu, a to sieť predajní spoločnosti CBA, kde v januári klesli ceny oproti decembru pri skúmaných piatich základných potravinách len o 5,23 percenta. Z desiatich reťazcov nehodnotili Carrefoure, keďže v jeho ponuke absentovali základné potraviny so zníženou sadzbou DPH. Najviac odchýlok sa vyskytlo v malých predajniach, až 85 percent nákupov sa však odohráva vo veľkých obchodných reťazcoch.

Prieskum len potvrdil jav, ktorý sme už na stránkach Pravdy opísali v polovici januára. Obchodníci využili päť základných potravín na to, aby demonštrovali zákazníkom, že práve u nich sa oplatí nakupovať mlieko, maslo, ale aj chlieb a ešte viac kurčatá a bravčové mäso. Až dvanásťpercentný pokles cien nameraný medzi novembrovými a januárovými cenami bol z dvoch tretín výsledkom zníženej DPH a z jednej tretiny akcií, ktoré si obchod mohol dovoliť urobiť aj v dôsledku silnej ponuky potravín zo strany výrobcov. Dobrá úroda obilia druhý rok po sebe, silná ponuka mäsa a masla aj v dôsledku pretrvávajúceho ruského embarga, to boli faktory, ktoré pomohli hladkému zníženiu cien.

Časť poklesov cien sa odohrala ešte pred nástupom zníženej DPH v priebehu decembra a vyvrcholila v januári, keď sa obchod usiloval zvýšiť efekt z DPH mimoriadnymi akciami. Lídrami v znižovaní cien boli Diligentia, Kaufland a Tesco, úplne prepadlo CBA. Spomedzi potravín najviac klesla v období november a január cena masla o 22 percent a bravčového mäsa o viac ako 12 percent.

Dôchodcovia, ale aj ostatní spotrebitelia upozornili ministerstvo pôdohospodárstva v podstate len na zopár prehreškov. V jednej pekárni neznížili po 1. januári 2016 DPH na čerstvý chlieb z 20 na 10 percent. V niektorých prípadoch ľudia reklamovali vyššiu sadzbu DPH na chlieb dopekaný z mrazeného cesta, na ten sa však znížená sadzba nevzťahuje. Časť malých predajní, ktoré boli súčasťou prieskumného balíka 183 obchodov, nezverejnila duálne ceny. Voči nim však neplynie z toho nijaká sankcia. Šlo iba o morálny záväzok a malí obchodníci, ktorí nie sú členmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu ani Slovenskej aliancie moderného obchodu, svoj podpis pod memorandum nepripojili.

„Vývoj ekonomiky v roku 2016 ukáže, či sa medzi potraviny so zníženou sadzbou zaradia aj ďalšie produkty,“ odpovedal minister Jahnátek na otázku rozšírenia sortimentu. „Ak na to štátny rozpočet bude mať zdroje, mali by sa tam postupne dostať ovocie, zelenina, ako aj mliečne a pekárenské výrobky,“ uviedol Jahnátek s dôvetkom, že o tom môže rozhodnúť až vláda, ktorá vzíde z marcových volieb.

Ministerstvo ešte nemalo výsledky, ktoré by naznačovali zvýšenie spotreby daňovo zvýhodnených potravín. Sú však náznaky, že nižšia cena mohla povzbudiť zvýšené nákupy bravčového mäsa, kurčiat či masla.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #reťazce