Zdražovanie bytov bude pokračovať aj tento rok

Slováci budú musieť vynaložiť väčšie výdavky spojené s kúpou nehnuteľnosti aj v tomto roku. Podmienky na realitnom trhu nasvedčujú tomu, že ceny bytov sa budú postupne zvyšovať vo všetkých regiónoch.

25.01.2016 16:00
Bratislava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa analytikov čaká byty v tomto roku ďalšie minimálne 2-percentné zdraženie. Vlani byty v priemere zdraželi o jedno percento. V niektorých lokalitách Bratislavy, ale aj iných väčších miest, však ceny stúpli v medziročnom porovnaní aj o 5 až 10 percent.

To, či sa na trhu nafukuje ďalšia realitná bublina, keď ceny nehnuteľností rastú neprimerane k ich reálnej hodnote, závisí podľa analytikov aj od podmienok, ktoré diktujú banky. Finančné domy ponúkajú v súčasnosti pri úveroch na bývanie rekordne nízke úrokové sadzby, čo robí bývanie dostupnejšie. Na druhej strane, trend lacných peňazí prináša so sebou riziko rýchleho cenového rastu nehnuteľností. Navyše Európska centrálna banka (ECB) začala v októbri 2015 s ďalším tlačením peňazí.

„Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami sa oživuje, čo sa prejavuje aj na postupnom raste cien nehnuteľností. Dôvody nájdeme v rastúcej ekonomike, ktorá sa pozitívne premieta aj na trhu práce, ale aj v zlepšenej spotrebiteľskej dôvere či rekordne nízkych úrokových sadzbách v dôsledku uvoľnenej menovej politiky ECB. Všetko to zvyšuje dostupnosť bývania, ktorá sa momentálne nachádza na dlhodobých maximách. Naopak, rýchlejšiemu zotaveniu cien nehnuteľností bráni neinflačné prostredie,“ vysvetľuje Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Úroky na úvery na historickom dne

Priemerné úrokové sadzby pri 5-ročnej fixácii úveru dosahovali v krízovom roku 2008 v novembri úroveň 6,38 percenta. Oproti tomu v novembri 2015 si ľudia na vlastné bývanie požičiavali s priemerným úrokom 2,56 percenta. Od nezdravej situácie na trhu spôsobenej bankami sa odvíja aj ponuka novostavieb. Developeri, ktorí rozmrazujú odložené projekty, ponúkajú nové byty za ceny ako pred krízou. Podľa realitno-poradenskej spoločnosti LEXXUS priniesol vlaňajší trh v Bratislave 1071 nových bytov, ktoré stoja v medziročnom porovnaní o 5 percent viac.

„Vzhľadom na to, že sa neočakáva významná zmena podmienok financovania bankami, v horizonte do leta 2016 budú ceny naďalej rásť. Je dôležité, aby si kupujúci zhodnotili, či nimi vybraná nehnuteľnosť na kúpu má reálne cenovú hodnotu, za ktorú je ponúkaná,“ hovorí Roman Špalda, realitný analytik zo spoločnosti ARTHUR Real Estate Company.

Foto: Pravda
infografiak nehnuteľnosti

Riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik hovorí, že rekordne lacné hypotéky bánk sú aktuálne blízko svojho dna. Viaceré z nich pritom nemenili svoje úrokové sadzby už viac ako mesiac, a preto si myslí, že svoje historické minimum už dosiahli. „Nepredpokladám, že dôjde ešte k ďalším výraznejším poklesom. Skôr sme svedkami na trhu toho, že sadzby niektorých typov úverov vzrástli. Hovorím hlavne o 100-percentných hypotékach, ktoré sú úročené vyššou sadzbou aj o pol percenta oproti štandardným hypotékam,“ vysvetľuje Ovčarik.

Novostavby zdraželi najviac

V kategórii najžiadanejších 2-izbových bytov v novostavbách zaplatili Bratislavčania v závere roka v priemere od 102-tisíc do 120-tisíc eur. V roku 2014 sa priemerná konečná cena 2-izbového bytu pohybovala v rozpätí od 96-tisíc až po maximálnu hodnotu 111-tisíc eur. „V medziročnom porovnaní si tak museli kupujúci pri kúpe 2-izbového bytu priplatiť približne o viac ako 13,5 percenta ako na konci roku 2014,“ potvrdzuje Peter Ondrovič, risk manažér a odhadca ceny nehnuteľností zo spoločnosti LEXXUS.

Najväčší nárast cien zaznamenali realitní makléri v minulom roku pri garsónkach, 1-izbových a tiež 3-izbových bytoch. Kým 3-izbový zrekonštruovaný byt v bratislavskej Petržalke stál vlani pred letom 112-tisíc eur, v súčasnosti by za rovnaký byt zaplatili klienti už 125-tisíc eur. Ceny dvoj- a 4-izbových bytov síce idú hore, ale udržujú si rovnomerne stúpajúcu krivku bez väčších cenových výkyvov.

Vyššie ceny bývania nie sú realitou len pre Bratislavčanov, ale aj pre ľudí v ostatných regiónoch. Vo viacerých mestách zdraželi byty v medziročnom porovnaní zhruba o 5 percent a v stúpajúcom trende by mali ceny pokračovať aj v tomto roku. Nižšie úrokové sadzby vedú k zvyšovaniu cien najmä pri tých nehnuteľnostiach, ktorých je nedostatok. V Martine sú najdrahšie jednoizbové byty, ktoré medziročne stoja viac až o 10 percent. Priemerná cena najpredávanejšieho 1-izbového bytu v Martine je zhruba 30-tisíc eur, 3-izbový byt sa Martinčanom núka v priemere za 53-tisíc eur.

Realitná bublina pri Žiline nevznikne

„Najväčší nárast cien bude citeľný v lokalitách, kde nie je dostatočná ponuka cenovo prijateľných bytov v novostavbách, ako napríklad v Martine. Napriek predpokladanému pokračujúcemu oživovaniu trhu s bytmi to však nebude nejaké výrazné zvýšenie cien v medziročnom porovnaní. Oživenie trhu je pozvoľné aj nárast cien nie je výrazný, preto nepredpokladám nafukovanie realitnej bubliny v Žilinskom kraji,“ tvrdí Dušan Stančík, riaditeľ realitnej kancelárie RE/MAX Reality Brokers v Martine.

V porovnaní s minulým rokom zaplatia za byt viac aj kupujúci v Nitre. Pri jednoizbových bytoch v pôvodnom stave začínajú ceny bývania od 35-tisíc eur, ktoré sa končia až pri sume 63-tisíc v prípade novostavieb. Dvojizbové byty sa predávajú v závislosti od lokality a stavu bytu od 50-tisíc až do 130-tisíc eur. Cena 3-izbového bytu v Poprade stúpla na 715 až 740 eur/m2, čo môže byť pri čiastočne zrekonštruovanom byte s rozlohou 70 m2 spolu s balkónom aj 55-tisíc eur.

S nedostatočnou ponukou bytov však ľudia zatiaľ zápasiť nemusia, keďže developeri sú ochotní do výstavby investovať. „Vzhľadom na to, že v Košiciach bolo spustených viacero veľkých projektov, bytov je zatiaľ dostatok. Počas roka 2015 sa začalo predávať takmer 800 bytov v jedenástich projektoch. Za celý rok sa predalo takmer 400 bytov,“ povedal Ján Bošácky, analytik z oddelenia prieskumu trhu realitno-poradenskej spoločnosti JLL Slovensko. Priemerná cena za 1 m2 je pri voľnom byte v Košiciach v priemere 1415 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #zdražovanie #nízky úrok