Plyn z Iránu k hraniciam Slovenska?

Slovensko aj Česko po zrušení sankcií na Irán zvažujú spoločné projekty s touto krajinou. Plynovodom Tanap, ktorý stavia Azerbajdžan a Turecko, by v budúcnosti mohli nepriamo prúdiť dodávky plynu aj na Slovensko. K plynovodu, ktorý vedie do južného Talianska a odtiaľ by mohol ísť aj do Viedne, by sa neskôr mohlo pripojiť tiež Slovensko. Rovnakú možnosť zvažuje v súčasnosti už Česko.

25.01.2016 08:00
debata (10)

V prípade, že by sa na plynovod Tanap napojil Irán, by malo Česko priamy prístup k iránskemu plynu. Spolupráca s Iránom je však podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jana Mládeka otázna, keďže iránski predstavitelia preferujú skôr skvapalnený plyn. Prínosom pre Česko by však mohli byť aj terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG), pretože pomáhajú zabrániť rýchlemu rastu cien ruského plynu.

„Čo je tiež niečo, čo by sme mohli zvažovať po tom, čo sa dostavia spojenie do Svinoústia,“ dodal Mládek.

Plynovod Tanap má byť jednou z alternatívnych trás, ktorou by sa do Európy mohol dodávať plyn. Prostredníctvom nadväzujúceho plynovodu Trans-Adriatic Pipeline cez Grécko a Albánsko do Talianska by európske krajiny mohli získať v EÚ ďalší zdroj, ktorý by mohol znížiť závislosť od ruského plynu. Okrem toho chcú totiž Rusi posilniť na trhu s plynom svoje dominantné postavenie ďalším rozširovaním plynovodu Nord Stream, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Štatistiky síce hovoria o tom, že dodávky ruského Gazpromu stúpli v minulom roku prostredníctvom plynovodu Nord Stream o 10 percent, ale plynovod má v kapacite stále rezervy. Objem prepravy dosiahol vlani úroveň 39,1 miliardy kubických metrov, no prepravná kapacita plynovodu je 55 miliárd kubíkov.

Na ďalšom rozširovaní plynovodu sa s Gazpromom dohodlo konzorcium energetických firiem, ktoré plánujú vybudovať tretiu a štvrtú potrubnú trasu. Niektoré európske štáty však označujú projekt za protieurópsky, pretože zámerne obchádza Ukrajinu, kvôli čomu by krajina prišla na dodávkach plynu o tranzitné poplatky. Ďalšie rozširovanie potrubných trás by si vyžadovalo udelenie výnimky v rámci 3. energetického balíčka EÚ.

Či Slovensko podobne ako Česko rieši s Iránom aj otázky plynových trás, vláda zatiaľ neinformovala. Minister financií Peter Kažimír tento týždeň v Iráne rokoval. Rezort informoval, že Slovensku sa črtá možná energetická spolupráca s Iránom v oblasti výstavby ekologických ropných zásobníkov. Okrem toho sa slovenskí podnikatelia dohodli s iránskymi partnermi aj na výrobe ľahkých vrtuľových lietadiel. Slovensko sa tak zaradilo medzi prvé štáty EÚ, ktoré týmto spôsobom uľahčujú svojim podnikateľom spoluprácu s Iránom. Výška predrokovaných kontraktov je 100 miliónov eur.

„S Iránskou islamskou republikou sme podpísali medzinárodné dohody o vzájomnej ochrane investícií a o zamedzení dvojitého zdanenia príjmov,“ uviedol Kažimír po návrate z Iránu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Irán