Irán potvrdil kúpu 114 airbusov

Irán potvrdil, že uzavrie kontrakt na nákup 114 lietadiel od európskeho výrobcu Airbus.

24.01.2016 09:37
debata (24)

Zmluvu podpíše prezident Hasan Rúhání v stredu, keď bude na oficiálnej návšteve Francúzska, povedal v nedeľu minister dopravy Abbás Ahmad Achúndí. Ten zároveň počíta s tým, že celkovo bude Irán v horizonte nasledujúcich rokov potrebovať až 500 nových lietadiel.

Teherán a Airbus sa dohovárajú na možnom obchode už dlhší čas, obe strany ale čakali na zrušenie sankcií, ktoré boli na Irán uvalené pre jeho jadrový program a ktorých súčasťou bolo aj obchodné embargo. Oznámenie o zrušení sankcií padlo na základe dobrozdania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) 16. januára.

Achúndí nespresnil, akú hodnotu kontrakt na nákup viac ako stovky lietadiel má, ani to, v akom časovom horizonte ich chce Irán získať. Agentúra Reuters odhadla hodnotu kontraktu podľa katalógových cien na desať miliárd dolárov.

„Potrebujeme 400 lietadiel pre diaľkové lety a 100 lietadiel pre lety na kratšie vzdialenosti,“ povedal minister. Podľa neho krajina má teraz 256 strojov, z ktorých však lieta len 150 a tie sú v prevádzke v priemere už okolo 20 rokov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #aerolinky #Airbus