SaS napadla plynové vratky na Generálnej prokuratúre SR

Vyhláška Ministerstva hospodárstva SR o pravidlách poskytovania takzvaných plynových vratiek je vraj plná chýb, vďaka ktorým hrozia štátu súdne spory, ako aj konanie zo strany Európskej komisie. Myslí si to strana Sloboda a Solidarita (SaS).

22.01.2016 11:16
debata (50)

Ich tímlíder pre energetiku Karol Galek preto v piatok podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, ktorú požiadal o zrušenie vyhlášky. „Cieľom tohto podania nie je pripraviť ľudí o príspevok na plyn. Pokiaľ si to štát naozaj môže dovoliť a nejde zo strany ľavicovej vlády iba o populistické gesto pred voľbami, potom by mali vyhlášku sami stiahnuť a opraviť tak, aby peniaze boli doručené domácnostiam, ktoré si za plyn reálne platia,“ povedal Galek.

Jedným z nedostatkov vo vyhláške je podľa Galeka napríklad nejednoznačnosť definície príjemcu, keď názov vyhlášky hovorí o domácnosti, avšak obsah už o odbernom mieste. "V tejto súvislosti môže dôjsť k situáciám, keď napríklad domácnosť žijúca v prenájme, ktorá za plyn reálne platí, nedostane nič. Celý príspevok naopak obdrží prenajímateľ bytu, ktorý v ňom možno ani nikdy nebýval, no odberné miesto je písané naňho. V tomto prípade pôjde vlastne o dotáciu na podnikanie v oblasti prenájmu bytových priestorov,“ vysvetlil Galek.

Samotný príspevok má podľa neho vplyv aj na hospodársku súťaž, pričom výrazne poškodzuje dodávateľov tepla a to nielen v rámci centralizovaného zásobovania, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov s vlastnou domovou kotolňou. "Množstvo plynu využité v tomto prípade na prípravu teplej vody a kúrenie totiž v príspevku pre prijímateľa nie je nijako zohľadnené a môže motivovať domácnosti na odpojenie sa od systému,“ konštatoval Galek, ktorý je presvedčený, že každá štátna pomoc, teda aj plynové vratky, by mala byť notifikovaná Európskou komisiou.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #vratka #SASKA