Matka slovenskej banky hľadá kapitál

Problémové úvery talianskeho finančného sektora v týchto dňoch kontroluje Európska centrálna banka. Medzi preverovanými je aj banka UniCredit. Zistenie veľkého množstva problémových úverov viedlo pred pár rokmi k predaju pobočiek Volksbank v strednej a vo východnej Európe. Prvé pohyby nastávajú aj v UniCredit, ktorej vedenie v pondelok odsúhlasilo predaj ukrajinskej bankovej divízie luxemburskej finančnej skupine ABH Holdings prevádzkujúcej známu Alfa-Bank.

22.01.2016 17:00
unicredit bank, banka, bankomat Foto: ,
Pobočky rakúskej UniCredit možno zmenia majiteľa, slovenské vraj nie.
debata (2)

„Po predaji ukrajinských aktív nie sú predpokladané žiadne ďalšie predaje,“ povedal šéf UniCredit Federico Ghizzoni pre agentúru Reuters. Na Slovensku UniCredit pôsobí ako pobočka zahraničnej banky UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Finančný dom v minulom roku v oboch štátoch dosiahol zisk takmer 182 miliónov eur. „Na oboch trhoch patríme ku kľúčovým hráčom s ambíciou rásť, čo dokazujú aj výsledky,“ dodala hovorkyňa slovenskej UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Pre Talianov by predaj zlatého česko-slovenského vajca bol zrejme až krajnou možnosťou. Podľa informácií agentúry Reuters potvrdenej dvoma informovanými zdrojmi je v hre predaj sféry finančných služieb pre bežných spotrebiteľov, malé a stredné firmy, ktorý je sústredený v rakúskej divízií UniCredit Bank Austria. Práve pod touto divíziou sú sústredené ziskové finančné domy patriace UniCredit v strednej a vo východnej Európe. Rakúsky denník Der Standard s odvolaním sa na zdroj z UniCredit napísal, že talianska banka je v pokročilej fáze rokovania s americkým investorom Cerberus Capital Management, ktorý vlastní rakúsku banku Bawag PSK.

V prípade úspešného predaja má UniCredit získať 800 miliónov eur. Zrejme by šlo o predaj rakúskych pobočiek banky a slovenské by sa v takomto prípade možno dostali pod priame vedenie Talianov. Rakúska banka Bawag sa k zverejneným informáciám odmietla vyjadriť, ale potvrdila, že jej akcionári zvažujú niekoľko strategických možností, ktorých súčasťou sú aj akvizície.

Akcie bankovej skupiny UniCredit čelia v posledných mesiacoch pomerne razantnému prepadu hodnoty. V snahe o upokojenie situácie generálny riaditeľ UniCredit Federico Ghizzoni začal upravovať päťročný strategický plán, ktorý verejnosti predstavil v roku 2015. Nové škrty sa majú týkať bankových pobočiek v Taliansku, Rakúsku a Nemecku a údajne sa zvažuje zrušenie 10-tisíc pracovných miest. Zníženie nákladov totiž môže upokojiť obavy trhu z vydania nových akcií, ktoré by torpédovali smerom nadol hodnotu už vydaných akcií.

Na slovenskom finančnom trhu mala byť UniCredit Bank neoficiálne jedným zo záujemcov o predávanú Sberbank. Ruský finančný dom nakoniec získala finančná skupina Penta, ktorá v domácej ekonomike už prevádzkuje Prima banku a Privat banku.

Pôvodcom predajov je ešte finančná kríza. Finančné domy utrpeli straty napríklad podporou realitnej bubliny, ktorá po prasknutí nechala finančným domom veľké množstvo nesplatených hypoték a nepredajných bytov. Zo siedmich bankových skupín, ktoré majú dcérske spoločnosti na Slovensku, ako jediná neprešla stresovými testami v roku 2011 Oesterre­ichische Volksbanken AG. Rakúska finančná skupina problém s nedostatkom peňazí vyriešila predajom svojich bánk v strednej Európe.

Talianska UniCredit je zaradená medzi 29 svetových bánk, ktoré vraj nemôžu skracovať. Konkrétny zoznam finančných domov vypracovali ešte v roku 2011 predstavitelia dvadsiatich najvyspelejších štátov sveta – G¤20. Finančnú krízu v roku 2008 totiž odštartoval neriadený krach americkej banky Lehman Brothers. Aj v prípade krachu finančného domu Európska únia garantuje 100-percentné vyplatenie vkladu až do výšky 100-tisíc eur. Jedinou podmienkou je, že musí ísť o vkladové produkty, čo znamená, že peniaze musia byť uložené buď na bankovom účte, vkladnej knižke, alebo termínovanom vklade.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska centrálna banka #UniCredit Bank #Federico Ghizzoni