Ropný Schlumberger utrpel prvú kvartálnu stratu po 12 rokoch

Spoločnosť Schlumberger, najväčší svetový poskytovateľ služieb v ropnom priemysle podľa trhovej hodnoty, sa v minulom štvrtom štvrťroku prepadla do straty viac ako jednej miliardy dolárov.

22.01.2016 09:10
debata (2)

Kvartálnu stratu tak utrpel prvýkrát po 12 rokoch. Firma tiež oznámila, že v posledných troch mesiacoch minulého roka zrušila 10 000 pracov­ných miest.

Schlumberger poskytuje ťažobné technológie a zariadenia ropným a plynárenským spoločnostiam. Firma ale v posledných mesiacoch znižuje náklady, aby ustála dlhotrvajúci prepad svetových cien ropy. Tie sa predovšetkým pre nadmernú ponuku tejto suroviny na trhu prepadli v tomto týždni až na najnižšiu úroveň od roku 2003.

Ropné a plynárenské spoločnosti, ktoré sú zákazníkmi Schlumbergera, ako aj ďalšie ropné firmy, znížili v reakcii na dlhodobo nízke ceny ropy svoje výdavky o 50 až 70 percent. Americká Southwestern Energy, tretí najväčší producent zemného plynu v Spojených štátoch, vo štvrtok oznámila, že zruší 1100 miest, teda zhruba 44 percent svojej pracovnej sily.

Schlumberger v noci na piatok oznámil, že vrátane prepúšťania v poslednom kvartáli zrušil od novembra 2014 34 000 miest, teda zhruba 26 percent celkovej pracovnej sily. Firma po celom svete zamestnáva teraz zhruba 105 000 ľudí.

Príjem za posledné tri mesiace minulého roka firme klesol o 39 percent na 7,74 miliardy dolárov, čo bolo menej, než sa čakalo. Firma v rovnakom období tiež utrpela čistú stratu 1,02 miliardy dolárov. Po očistení o náklady na reštrukturalizáciu a ďalšie mimoriadne položky ale zarobila 65 centov na akciu, o dva centy viac, než v priemere odhadovali analytici v ankete agentúry Reuters.

Spoločnosť zároveň oznámila nový program výkupu vlastných akcií v objeme desať miliárd dolárov. Akcie vo štvrtkovom predĺženom obchodovaní stúpli o zhruba dve percentá. V posledných 12 mesiacoch sa ich hodnota znížila o zhruba štvrtinu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Schlumberger