Dotácie na energie za milión eur nevyšli

Domácnosti robia pri získavaní dotácií na kúpu malého zdroja energie chyby. Ide o príspevky vo výške 30 až 50 percent nákladov na inštaláciu fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, tepelného čerpadla, kotol na biomasu a veternú turbínu.

21.01.2016 07:00
energia, kolektor Foto:
Tretina žiadostí o dotácie na obnoviteľné zdroje energie sa nenaplnila. Ilustračné foto.
debata (13)

V prvom kole v decembri sa prostriedky rozchytali v rekordne krátkom čase, a to v priebehu štyroch dní. Z 1 453 vydaných poukážok si však vlastníci rodinných domov uplatnili vo firmách napokon len dve tretiny. Zvyšné poukážky stratili platnosť po 30 dňoch od vydania. V systéme sú tak momentálne rezervované prostriedky pre 1 042 zariadení za 2,35 milióna eur. Pôvodný rozpočet v prvom kole bol 3,25 milióna eur.

„Len ak je pôvodná chybná poukážka neplatná, bude môcť domácnosť v ďalšom kole požiadať o vydanie novej poukážky. Preto odporúčame domácnostiam, aby v spolupráci so zhotoviteľom preverili správnosť údajov uvedených na zmluve s poukážkou,“ uviedla generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Svetlana Gavorová.

Najčastejším dôvodom, prečo si domácnosti svoj zámer rozmysleli, bola zmena zariadenia. Prvé kolo žiadostí sa nezaobišlo ani bez chybne vyplnených žiadostí. Namiesto listov vlastníctva s rodinnými domami uvádzali žiadatelia často čísla listov vlastníctva, na ktorých boli uvedené len pozemky bez stavieb, prípadne omylom uvádzali čísla parciel. Podmienkou na získanie podpory je v prípade neskolaudovaného domu výpis z katastra nehnuteľností, v ktorom je dom zapísaný ako rozostavaná stavba. Povinnou prílohou je tiež kópia právoplatného stavebného povolenia.

Program Zelená domácnostiam, ktorý spravuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), odštartoval pomocou eurofondov vlani na jeseň. V prvej fáze pilotného projektu je k dispozícii 45 miliónov eur. Z tejto sumy sa má nainštalovať až 14-tisíc zariadení.

Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo s výkonom do 10 kW, a to najviac 3 700 eur. Pre kotly na biomasu je to pri rodinných domoch najviac 1 500 eur, 1 750 pre solárne kolektory a 2 550 pre fotovoltické panely. Medzi dotovanými zariadeniami sú aj veterné turbíny s maximálnou výškou podpory 3 000 eur. Do programu sa môžu zapojiť aj domácnosti v panelákoch, ktoré ako zdroj energie môžu zatiaľ využiť len solárne kolektory a kotol na biomasu. Súčasťou oprávnených nákladov je tiež inštalácia zariadenia a pri fotovoltických paneloch aj bonus za akumuláciu elektriny.

V prvom kole programu prejavili Slováci najväčší záujem o fotovoltické panely. O vydanie poukážky na tento druh zariadenia požiadalo až 574 domácností. SIEA sľubuje do konca januára spustiť druhé kolo, a to s podstatne väčším rozpočtom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Slovenská inovačná a energetická agentúra #Zelená domácnostiam