Ďalšie úsporné opatrenia v U.S. Steele Košice?

Aktuálne sa nielen ceny ropy prepadávajú na svetových trhoch k historickým minimám. Pod cenový tlak sa dostávajú ceny ocele aj železná ruda. Nízke ceny ohrozujú aj najväčšieho zamestnávateľa na východe Slovenska, U.S. Steel Košice. Železiari zamestnávajú viac ako 10,4 tisíca ľudí, nepriamo ďalších 2-tisíc ľudí. Spoločnosť musela už pre súčasnú situáciu na trhu okresať pracovný týždeň v závode o jeden deň, za ktorý zamestnanci dostanú po novom 60 percent mzdy.

19.01.2016 16:30
železná ruda, železo Foto:
Pád cien železnej rudy by nemusel byť problém, keby adekvátne s tým neklesali aj ceny ocele. Na snímke ťažba železnej rudy.
debata (18)

Súčasné prepady ceny železnej rudy na trhu vyvolali v Košiciach ďalšie obavy, keďže adekvátne klesajú aj ceny ocele. Banka Citigroup najnovšie očakáva, že cena železnej rudy sa v tomto roku prepadne na 35 dolárov za tonu, pričom tento stav podľa jej analytikov zotrvá do roku 2018. Takéto ceny dosiahla železná ruda naposledy v krízovom roku 2008, vtedy dosahovala jej hodnota 37 dolárov za tonu.

„Pokles cien vstupnej suroviny je len plusom pre oceliarov. Problémom sú dlhodobo nízke ceny ocele, ktoré znižujú tržby a marže. Problémom je, keď ceny klesajú pre nízky dopyt a previs ponuky. Teda nízke ceny sú len odzrkadlením slabého dopytu,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Problémom pre oceliarov je takisto obmedzovanie investícií ropných firiem pre nízke ceny ropy, čo ďalej znižuje dopyt po rúrach. Cena ropy Brent sa tento týždeň prepadla na svetových komoditných trhoch pod hranicu 30 dolárov za barel. Ešte v roku 2014 bola jej cena viac ako 100 dolárov za barel.

„V prípade, že táto zložitá situácia na trhu bude trvať dlhšie, je rada odborov pripravená predložiť ďalšie návrhy na úsporné opatrenia v U.S. Steele Košice,“ povedal pre Pravdu odborový predák z U.S. Steelu Košice Mikuláš Hintoš.

Košickí železiari podľa jeho slov museli pristúpiť k súčasnému okresávaniu nákladov pre pretrvávajúce hospodárske a finančne problémy spôsobené nedostatkom zákaziek v januári tohto roka. „Situácia v hutníctve na Slovensku a v Európe je naďalej veľmi zložitá. Spôsobuje ju dovoz veľkého množstva ocele z mimoeurópskych krajín za dumpingové ceny, čo má za následok časté rušenie pracovných miest v oceliarskom priemysle,“ tvrdí Hintoš.

Hutnícka firma OFZ Istebné na Orave ani Železiarne Podbrezová problémy nehlásia, keďže v prvom prípade využívajú ako vstupnú surovinu mangánovú rudu a železiari z Podbrezovej zase spotrebúvajú na výrobu šrot.

Oceliarske asociácie Eurofer a industriAll nedávno uviedli, že len za december minulého roka stratil sektor v EÚ 5-tisíc pracovných miest. Kríza je podľa nich veľkou hrozbou pre všetkých 330-tisíc zamestnancov odvetvia, ktorých počet sa už od roku 2008 znížil o 85-tisíc.

„Cena železnej rudy sa za rok 2015 prepadla o 40 percent a klesala už tretí rok po sebe. Spoločnosti s nižšími nákladmi napriek poklesu čínskeho dopytu po oceli navyšovali svoju produkciu,“ tvrdia analytici Citigroup. Najväčším ťažiarom Brazílii a Austrálii nízke ceny nateraz neprekážajú. Spoliehajú sa na to, že vysoká produkcia im umožní znížiť jednotkové náklady a pomôže udržať trhový podiel, zatiaľ čo menší producenti neprežijú. Inými slovami, pre veľkých producentov s nízkymi nákladmi nie sú aktuálne nízke ceny rudy likvidačné, pretože ich môžu nejaký čas akceptovať. Problémy však majú menší ťažiari s vyššími nákladmi. Ešte pred troma rokmi si užívali eufóriu, keď tona železnej rudy stála 200 dolárov.

V novembri minulého roka korporácia United States Steel zverejnila za tretí štvrťrok 2015 čistú stratu 173 miliónov dolárov. Segment U. S. Steel Europe vykázal za tretí štvrťrok 2015 zisk 18 miliónov dolárov, pričom výrobné kapacity boli využívané na 90 percent. Mario Longhi, prezident a výkonný riaditeľ U. S. Steelu však nedávno povedal, že komerčné trhy sa nezlepšujú tak, ako firma očakávala.

U. S. Steel odoberá železnú rudu z Východu. Najmä z Ukrajiny a Ruska ide o približne dve tretiny ich celkovej spotrebovanej rudy. Zvyšok sa loďami prepravuje cez Atlantický oceán a Baltské more do Poľska, odkiaľ ruda putuje do košickej fabriky. Celková kapacita výroby fabriky je 4,5 milióna ton ocele ročne.

Oceliarsky priemysel v Európe navyše dlhodobo zápasí najmä s problémom vysokých cien energií, čo robí európskych oceliarov menej konkurencieschop­ných. Nedávna správa Európskej komisie potvrdila, že európsky priemysel platí dva- až trikrát vyššie ceny za elektrickú energiu a plyn v porovnaní s konkurenciou mimo EÚ. Komisia v prípade Slovenska napríklad tvrdí, že slovenskí odberatelia energií platia za megawatthodinu vyše 100 eur, kým západné krajiny platia len polovicu z tejto sumy. Európska únia cenami energií nemôže konkurovať nielen USA, ale ani Číne alebo Indii. V porovnaní so Spojenými štátmi sú ceny energií v EÚ zhruba dvakrát vyššie.

„Na európskom oceliarskom trhu sa zintenzívňuje narastajúci dovoz, pokles cien a strata pracovných miest. Hlavnou príčinou problémov oceliarskeho priemyslu EÚ sú tlaky pochádzajúce nepochybne z neférovo obchodovanej čínskej ocele. Čína poháňaná masívnymi prebytkami ocele, dvakrát presahujúcimi celkový dopyt po oceli EÚ, predáva bezprecedentné objemy ocele na európskom a medzinárodných trhoch za dumpingové ceny. Dumpovaná a dotovaná oceľ z Číny deštruuje priemyselné marže na celej zemeguli, postihujúc zvlášť zraniteľných hráčov na otvorenom trhu EÚ. Vysoké náklady na energie presadzované celým radom národných a EÚ noriem zaťažujú tento sektor v Európe ešte viac,“ uviedla európska oceliarska asociácia Eurofer.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #Košice #cena #U. S. Steel #oceľ #železo #znižovanie mzdy