Poľsko chystá výstavbu prvej jadrovej elektrárne

Prvú jadrovú elektráreň s výkonom zhruba 3 750 megawattov chce Poľsko postaviť na severe krajiny v blízkosti Baltického mora.

18.01.2016 14:01
debata (14)

Poľsko stále pracuje na projekte novej jadrovej elektrárne. Severný sused Slovenska dosiaľ nemá na svojom území tento zdroj energií. Poľská strana už predložila slovenským orgánom projekt výstavby svojej prvej jadrovej elektrárne na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Slovenská strana ako susediaci štát tak bude mať právo projekt z hľadiska vplyvov na životné prostredie pripomienkovať.

Prvú jadrovú elektráreň s výkonom zhruba 3 750 megawattov chce Poľsko postaviť na severe krajiny v blízkosti Baltského mora. "Projekt sa bude realizovať v priestore obcí Choczewo, alebo Gniewino a Krokowa, v Pomoranskom vojvodstve,“ informovalo Generálne riaditeľstvo pre ochranu životného prostredia v Poľskej republike ako navrhovateľ projektu. Výstavbu jadrovej elektrárne bude zabezpečovať poľská spoločnosť PGE SA.

Poľsko zatiaľ nevie, akú technológiu pre plánovanú jadrovú elektráreň si zvolí. „Treba zdôrazniť, že v súčasnej fáze sú známe len veľmi základné parametre projektu. Technológia sa vyberie v rámci integrovaného konania, ktoré na základe jednej verejnej súťaže povedie k výberu dodávateľa zariadení, dodávateľa paliva, dodávateľa služieb prevádzky a údržby, potenciálneho strategického partnera alebo obchodných partnerov, ktorí zabezpečia vlastnícky podiel aj podporu pri získaní obligačného financovania zo strany exportných úverových agentúr ako, aj komerčných bánk,“ uvádza sa v investičnom zámere.

V závislosti od zvolenej technológie sa plánuje, že nová jadrová elektráreň vyrobí 9 až 28 terawatthodín elektrickej energie ročne. „Konečný inštalovaný výkon elektrárne, ako aj objem ročnej výroby elektrickej energie bude závisieť od technológie zvolenej v ďalšej etape procesu vypracovania projektu po vydaní environmentálneho povolenia,“ konštatovala poľská strana.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová elektráreň