Európske akcie klesli na najnižšiu úroveň od augusta

Európske akcie vo štvrtok prudko oslabujú pre klesajúce ceny ropy a obavy ohľadom vývoja svetovej ekonomiky. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 sa tak prepadol na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho augusta.

14.01.2016 14:11
debata (25)

Náladu na trhu zasiahla okrem iného správa agentúry Reuters, podľa ktorej sa viacero predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) stavia skepticky k potrebe ďalších stimulačných opatrení v blízkom období.

„Očakávania ďalšej podpory zo strany ECB rástla. Takáto správa je pre tieto očakávania studenou sprchou,“ uviedol analytik Marco Vailati zo spoločnosti Cassa Lombarda.

Index FTSEurofirst 300 sa prepadol až na 1315,37 bodu, teda na najnižšiu úroveň od 24. augusta. Neskôr časť strát zmazal a pohyboval sa okolo 1322 bodov. Oproti stredajšiemu záveru tak vykazoval pokles o zhruba 2,4 percenta.

Nadol zamierili napríklad akcie automobilky Fiat Chrysler, ktoré tak reagovali na správu servera Automotive News o obvinení podniku z falšovania údajov o predaji v USA. Akcie britskej maloobchodnej spoločnosti Tesco, naopak, rástli vďaka prekvapivo priaznivým výsledkom počas vianočnej sezóny.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia