Plat informatika stúpol už na dvetisíc eur

Slovákom rástli v minulom roku platy takmer vo všetkých odvetviach. V medziročnom porovnaní zarábajú najviac informatici, a to podľa údajov Štatistického úradu SR za november 2015 v priemere až 1 946 eur. I napriek štedrému platovému ohodnoteniu však nie je o tieto miesta medzi uchádzačmi najväčšia bitka.

14.01.2016 16:30
IT, počítač, virtuálny svet, informatik Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Martinčan Maroš, ktorý pracuje ako programátor pre jednu pražskú firmu, si myslí, že problémom môže byť menej voľných pozícií v slovenskom IT sektore. V porovnaní s Českom má podľa neho Slovensko menej možností.

Kým v Brne pôsobí viac vývojových IT firiem, v Prahe majú zase sídla veľké zahraničné koncerny. „Pracovné ponuky však dostávam aj od slovenských firiem a od slovenských kolegov zase viem, že platovo sme na tom zhruba rovnako,“ približuje Maroš.

Podľa hovorkyne pracovného portálu však hlavný zádrh nespočíva v obmedzenej ponuke firiem, ale v nedostatočnom záujme ľudí pracovať v tejto oblasti. Motiváciou pre ľudí totiž nemusí byť vždy len suma na výplatnej páske. „Ponúk v oblasti IT je na slovenskom trhu práce dostatok, ale dopyt zo strany uchádzačov je nižší, ako by sa vzhľadom na dobre platené pozície predpokladalo,“ uviedla Katarína Klembalová z portálu Profesia.sk.

Ľudia pri výbere zamestnania reagujú najčastejšie na pracovné ponuky z oblasti administratívy, obchodu a marketingu. Zo strany uchádzačov je však malý záujem o remeslá, čo môže súvisieť aj s nedostatkom stredných škôl s technickým zameraním. Pri výbere vysokej školy sa zase študenti viac orientujú na humanitné smery, no nie vždy nájdu vo svojej sfére aj dostatočné uplatnenie.

„Medzi najčastejšími inzerovanými pracovnými ponukami, ktoré sú vhodné aj pre absolventov, nájdeme najmä technické pozície z oblasti výroby či informačných technológií. Absolventi však najviac vyhľadávajú pozície v administratíve, čím vzniká na pracovnom trhu nepomer medzi ponukami v technickom odvetví a dopytom zo strany uchádzačov,“ pokračuje Klembalová.

V medziročnom porovnaní, ktorý vypracoval Štatistický úrad SR, najvýraznejšie stúpla priemerná mesačná mzda v predaji a oprave motorových vozidiel, a to o 16,9 percenta. Priemerný zárobok v tomto sektore tak v novembri 2015 dosiahol 1 023 eur.

Mzdy pri výrobe áut sú ešte vyššie, a to najmä v bratislavskom závode VW. Automobilový priemysel je ťahúňom slovenskej ekonomiky, pričom vlani vyrobili tri slovenské automobilky viac ako milión áut.

Medziročne stúpol počet pracovných ponúk v automobilovom priemysle približne o 19 percent. Príchodom štvrtej automobilky Jaguar Land Rover navyše v nitrianskom regióne stúpne zamestnanosť. Vláda očakáva, že závod dá priamo a nepriamo prostredníctvom subdodávateľov prácu pre 15-tisíc ľudí. Očakávaná výška priemerného mesačného zárobku vo fabrike je 1 225 eur.

Ľuďom sa zvyšovali mzdy aj v stavebníctve, v novembri 2015 medziročne o 9,8 percenta na 714 eur, v ubytovaní o sedem percent na 676 eur a v doprave a skladovaní o 6,5 percenta na 903 eur. Ľudia pracujúci v priemysle zarobia v priemere 1 113 eur, čo je v porovnaní s minulým rokom o 4,5 percenta viac. Mzda klesla len vo veľkoobchode o 3,9 percenta na 883 eur. Naopak, v maloobchode stúpli priemerné zárobky o 3,7 percenta na sumu 653 eur.

O 4,3 percenta viac zarobili medziročne aj čašníci. Slovenský priemer dosahoval v reštauráciách a pohostinstvách 384 eur, no skutočný zárobok môže byť vyšší. Niektorí majitelia prevádzok totiž v snahe ušetriť na odvodoch dajú zamestnancom minimálnu mzdu a zvyšok im doplatia nelegálne na ruku.

Okrem toho si ľudia pracujúci v službách môžu privyrobiť aj na prepitnom. Minimálna mzda sa tento rok zvýšila na 405 eur, priemerná mesačná mzda v krajine vlani na jeseň dosahovala 861 eur.

Platy v novembri 2015
  eur/mes.
informácie a komunikácia 1 946
dodávka energií 1 620
predaj a oprava áut 1 023
doprava 903
veľkoobchod 883
poštové služby 737
stavebníctvo 714
ubytovanie 676
maloobchod 653
reštaurácie 384

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #platy #informatik