Dodávky osobných počítačov klesajú už štvrtý rok

Celosvetové dodávky osobných počítačov sa vlani znížili o osem percent na 288,7 milióna prístrojov. Zaznamenali tak už štvrtý celoročný pokles za sebou, a to napriek príchodu nových modelov a novej verzie operačného systému Windows. Vyplýva to podľa agentúry AP z údajov výskumnej spoločnosti Gartner.

13.01.2016 08:37
debata (6)

Odborníci sa domnievajú, že na predaj osobných počítačov má naďalej negatívny vplyv popularita inteligentných telefónov a počítačových tabletov. Jediným významným výrobcom osobných počítačov, ktorému sa vlani podarilo zvýšiť dodávky, bola podľa Gartneru americká spoločnosť Apple.

Údaje ďalší výskumnej spoločnosti IDC ukázali, že v samotnom štvrtom štvrťroku sa dodávky osobných počítačov medziročne znížili o 10,6 percenta. To podľa agentúry Reuters predstavuje najprudší pokles od doby, keď firma začala tieto dodávky sledovať.

Jednotkou na trhu s osobnými počítačmi vlani napriek poklesu dodávok zostala čínska spoločnosť Lenovo. Druhé miesto obsadil americký konkurent Hewlett-Packard, za ktorým nasledoval ďalší americký rival Dell.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #PC