Dve tretiny Slovákov považujú poľnohospodárstvo za dôležité

Poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti vníma ako dôležité faktory pre budúcnosť Európy 76 % Slovákov. V porovnaní s rokom 2013 ide o 13-percentný nárast.

12.01.2016 16:54
debata (2)

Za „skôr dôležité“ označilo poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti 22 % Slovákov, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje pokles o 11 %. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v októbri minulého roka a zúčastnilo sa ho viac ako 27 tis. občanov EÚ. O výsledkoch prieskumu informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Z európskych respondentov až 90 % považuje uvedené oblasti za kľúčové pre rozvoj EÚ.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, 55 % Slovákov uviedlo, že medzi najzákladnejšie povinnosti farmárov v spoločnosti patrí zásobovanie obyvateľstva širokou ponukou kvalitných výrobkov a 32 % slovenských respondentov si myslí, že ku kľúčovým úlohám patrí aj zabezpečenie potravinovej sebestačnosti EÚ. Podľa 62 % oslovených Slovákov by malo byť hlavným cieľom politiky EÚ v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka zabezpečenie primeraných cien potravín pre spotrebiteľov.

"Je potrebné neustále zdôrazňovať významnú úlohu, ktorú poľnohospodári zohrávajú v oblasti zabezpečovania kvalitných, zdravých a bezpečných potravín, starostlivosti o krajinu a životné prostredie, rozvoja vidieckych oblastí, ako aj v oblasti zamestnanosti. V mnohých regiónoch Slovenska sú práve poľnohospodárske alebo potravinárske podniky najväčším, alebo dokonca jediným zamestnávateľom,“ komentoval výsledky prieskumu predseda SPPK Milan Semančík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo