Trhy otriasajú úsporami

Úspory Slovákov čelia namiesto zhodnocovania prepadom. Ide spolu až o 15 miliárd eur, ktoré majú našinci v podielových fondoch a druhom dôchodkovom pilieri. Prerábajú najmä ľudia, ktorí sa spoľahli na rast akcií.

12.01.2016 07:00
debata (54)

Európske akciové trhy sa od vlaňajšieho decembra prepadli o desať až 15 percent. Ide najmä o dôsledok problémov Číny. Druhá najväčšia ekonomika sveta rastie pomalšie, ako sa čakalo.

„Keď sa pozriem na finančné trhy, vidím tam vážne problémy, ktoré mi pripomínajú krízu z roku 2008,“ povedal podľa agentúry AFP americký investor maďarského pôvodu George Soros. Jeden z najvýznamnejších svetových investorov vyzval na opatrnosť pri hrách na finančných trhoch.

Globálna kríza, aká prišla v roku 2008 po krachu americkej banky Lehman Brothers, sa spomína čoraz častejšie, ale väčšina analytikov sa prikláňa k tomu, že svet to teraz môže zvládnuť lepšie, aj keď výkyvy budú čoraz častejšie.

zväčšiť
akcie, trhy, graf

Podielové fondy na Slovensku spravujú majetok prekračujúci deväť miliárd eur. V II. pilieri má zase približne 1,5 milióna Slovákov investovaných viac ako 6,3 miliardy eur. Pred pol rokom sa pri problémoch Grécka aj Číny javili ako najrozumnejšie odporúčania o vložení peňazí do garantovaných dlhopisových fondov a nie akciových a indexových fondov. S odstupom času sa rada urobená na základe analýzy investičnej banky Saxo Bank ukázala ako správna.

Za posledných šesť mesiacov dokázali v II. pilieri zhodnotiť peniaze ľudí len tri zo 14 akciových a indexových dôchodkových fondov, a to rozpätí od 0,59 do 0,95 percenta. Zvyšných 11 fondov sa pohybovalo v stratách od mínus 0,11 do mínus 4,70 percenta. Z odporúčaných garantovaných fondov je v zisku všetkých šesť, a to v rozmedzí od 0,59 do 1,89 percenta.

Napriek súčasným problémom Číny odborníci Saxo Bank radia ľuďom investovať peniaze teraz najmä do európskych akcií. „Ja osobne si nemyslím, že by malo ísť o novú krízu. Z rozvinutých ekonomík ako Nemecko a USA prichádzajú silné makrodáta, ktoré aktuálne oslabenie dokážu hravo prekonať,“ povedal Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

Napríklad údaje o nemeckej produkcii ukazujú robustný nárast domáceho a zlepšenie zahraničného dopytu. „Máme tu ďalej veľmi dobré výsledky z pracovných trhov na oboch stranách Atlantiku a podobne je to s rastúcimi maloobchodnými tržbami,“ dodal Garnry.

Súčasnú reakciu trhov na čínske problémy analytik považuje za prehnanú. „Súčasné pohyby sú skôr dôsledkom nedostatku trhovej likvidity a snahou firiem zbavovať sa dlhov, ktorá oslabuje akcie. Keď tieto faktory pominú, vytvorí sa podľa mňa v európskych akciách veľký potenciál na ich opätovný nárast,“ odhadol Garnry.

Na starom kontinente totiž stále prebieha tlačenie peňazí a je len otázkou času, kedy potlačí smerom nahor hodnotu akcií európskych firiem. Do ekonomík 19 krajín používajúcich spoločnú menu euro Európska centrálna banka každý mesiac natlačí 60 miliárd nových eur. Centrálna banka plánuje tlačiť peniaze od marca 2015 minimálne do marca 2017 a do ekonomiky dostať takmer 1,5 bilióna nových eur.

„Z krátkodobého hľadiska môže terajšia situácia na akciových trhoch negatívne vplývať na výkonnosť fondov. Z dlhodobého hľadiska je to jedna zo šancí vstúpiť na trh,“ uviedol Mário Adámek, člen predstavenstva DSS Aegon.

Akcie môžu poraziť dlhopisy

V tomto roku by ľudia s peniazmi investovanými v dlhopisových fondoch opäť mali zvážiť investovanie časti zdrojov do rizikovejších akciových a indexových fondov.

„Nachádzame sa v prostredí, keď globálny hospodársky rast zďaleka nedosahuje historické priemery, zároveň máme prostredie extrémne nízkych úrokových sadzieb a do tretice centrálne banky sa snažia prostredníctvom tlačenia peňazí stimulovať ekonomický rast,“ vymenoval Branislav Tuš, manažér investičného oddelenia dôchodkovej správcovskej spoločnosti NN SR.

V takomto prostredí sa darí rásť hlavne akciám. „Lenže neistota okolo budúceho vývoja jednotlivých ekonomík, prípade iné externé šoky môžu vyvolať v priebehu roka zvýšenú volatilitu – neistotu. Na druhej strane práve takéto obdobia vytvárajú dobré investičné príležitosti,“ dodal Tuš.

Pri investíciách v akciových dôchodkových fondoch druhého piliera vymenia ľudia možnosť vyšších ziskov za riziko zaplatenia prípadných strát z vlastných peňazí. V bezpečných garantovaných fondoch zas prípadné straty ľuďom doplatia dôchodkové správcovské spoločnosti. Daňou za túto istotu sú však relatívne nízke výnosy pohybujúce sa okolo jedného, maximálne dvoch percent za rok. Rizikové indexové fondy dokážu v časoch tlačenia peňazí prekonať aj zhodnotenie presahujúce desať percent za rok.

Najväčšou výhodou druhého piliera je, že ľudia si môžu svoje dôchodkové odvody rozdeliť pol na pol medzi bezpečné garantované fondy a rizikové akciové a indexové fondy. Presun majetku medzi fondmi je možný aj online cez internet a bez poplatkov.

Pozor na Áziu

V prípade podielových fondov pocítia prepad úspor najmä Slováci s peniazmi investovanými v podielových fondoch nadviazaných na Čínu.

„Fondy zamerané na akcie z rozvíjajúcich sa krajín Ázie ekonomicky nadviazaných na Čínu pocítia dianie v Číne určite dramatickejšie,“ priblížil Lukáš Mičian, investičný špecialista v UniCredit Bank. Ľudia s peniazmi investovanými v európskych, japonských a amerických podielových fondoch sú relatívne v bezpečí.

„Reálne ekonomické dosahy diania v Číne na tieto regióny sú limitované. Súčasnú reakciu globálnych finančných trhov vnímame skôr ako prehnanú, viac hnanú emóciami než ráciom,“ dodal Mičian. Navyše na Slovensku bežní ľudia príliš neinvestujú do čínskych akcií.

Napríklad klienti najväčšej domácej banky Slovenskej sporiteľne súčasné otrasy v Číne nepocítia takmer vôbec. „Nakoľko v portfóliách našich podielových fondov nemáme zastúpené čínske akcie, súčasná situácia na čínskom akciovom trhu má len nepriamy dopad na ich vývoj,“ uviedla Zuzana Kardelisová, špecialistka podpory predaja spoločnosti Asset Management Slovenskej sporiteľne. Tento finančný dom odhaduje zhodnotenie akciových trhov v roku 2016 o 4 až 5 percent za rok.

Problémy čínskej burzy

Problém čínskej burzy odštartoval prudký rast cien akcií označovaný ako cenová bublina. Koncom roka 2014 a v prvej polovici roka 2015 vzrástol čínsky akciový trh o sto percent. Dôvodom bol prílev veľkého množstva od bežných Číňanov, ktorí sa práve priamymi investíciami na burze snažia zhodnotiť svoje úspory. V Číne 80 až 90 percent transakcií realizujú jednotlivci, zatiaľ čo v Spojených štátoch amerických za 90 percentami transakcií stoja inštitúcie.

Masa drobných čínskych investorov pri prepade ceny akcií prepadá panike a snaží sa predať svoje akcie, čím ešte viac znižuje ich hodnotu. V snahe zabrániť takejto panike čínska vláda minulý týždeň počas dvoch dní ukončila obchodovanie na burze po tom, čo denný prepad hodnoty akcií presiahol 7 percent. Od kontroverzného opatrenia nakoniec ustúpila, lebo v praxi narobilo viac škody ako osohu.

Obchodovanie na trhu sa totiž najprv na 15 minút prerušilo po tom, čo trh padol o päť percent. To u investorov vyvolalo paniku a takmer okamžite po otvorení začali predávať, čím dotiahli denný prepad hodnoty akcií o mínus sedem percent a automaticky zatvorili celú burzu. Obchodníci tak už tento týždeň môžu na čínskej burze neobmedzene obchodovať bez ohľadu na jej denný prepad. Posledný deň minulého týždňa ukončili čínske akcie prekvapivým rastom o dve percentá. Podľa analytikov stáli za ním hlavne masívne investície v prospech ceny akcií zo strany čínskej vlády.

Ekonomika si takúto podporu môže dovoliť, keďže čínsky akciový trh je relatívne malý a tvorí len približne 20 percent čínskeho HDP. Pre veľa čínskych firiem tak súčasné prepady akcií neznamenajú nedostatok peňazí potrebných na rozvoj podnikania. Na porovnanie, napríklad v Spojených štátoch amerických tvorí hodnota burzy viac ako 100 percent hrubého domáceho produktu krajiny a prípadné pády burzy ohrozujú fi nančné zdravie celej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia