Moskovská burza klesla, rubeľ slabol. Dole ich ťahá lacná ropa

Ruské akciové trhy na začiatku nového týždňa prudko klesli. Index moskovskej burzy RTS stratil viac ako päť percent a ruský rubeľ klesol na najnižšiu hodnotu za viac ako rok.

11.01.2016 21:53
debata (343)

Investori sledujú ďalší pokles svetových cien ropy, ktorá je hlavným ruským vývozným artiklom a spolu s plynom významným zdrojom príjmov do ruského štátneho rozpočtu. Ruské akcie boli pod tlakom aj kvôli padajúcim burzám v Ázii.

Dolárový index RTS stratil 5,1 percenta a obchodovanie zakončil na 699 bodoch. Bolo to prvýkrát od decembra 2014, keď zostúpil pod psychologicky dôležitú hranicu 700 bodov.

Index burzy MICEX, ktorá je denominovaný v rubľoch, v závere obchodného dňa klesol o 3,8 percenta. Z veľkých firiem zaznamenali výrazné straty napríklad akcie banky Sberbank, ktoré sa prepadli o takmer šesť percent. Akcie plynárenského podniku Gazprom stratili 3,5 percenta a akcie ropnej spoločnosti Lukoil odpísali päť percent.

Výkyvy na ruskom trhu sú podľa agentúry AFP o to výraznejšie, že vo štvrtok a v piatok bola tamojšia burza kvôli oslavám pravoslávnych Vianoc zatvorená. Ceny ropy na svetových trhoch pritom v tých dňoch opäť klesali. V pondelok sa prepadli pod 32 dolárov za barel, čo sa stalo po prvýkrát za zhruba 12 rokov. K poklesu cien ropy prispelo spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky, ktoré vyvoláva obavy ohľadom vývoja dopytu po tejto strategicky dôležité surovine.

Lacnejšia ropa je zlou správou pre ruskú ekonomiku. Ropa je spolu so zemným plynom hlavným ruským vývozným tovarom a ruská ekonomika je na ich cenách závislá. Práve trvajúci prepad svetových cien ropy stojí za hlbokou recesiou, ktorú ruská ekonomika zažíva už zhruba rok. Na hospodárstvo ale doľahli aj medzinárodné sankcie uvalené na Rusko kvôli ukrajinskej kríze.

Prepad cien ropy sa premietol aj do vývoja ruského rubľa. Pri americkej mene jeho kurz prekročil hranicu 76 rubľov, čo sa stalo prvýkrát od decembra 2014, keď sa v Rusku rozhorela menová kríza.

Rubeľ sa vtedy k doláru prepadol až na rekordné minimum 80,1 RUB za dolár a ruská centrálna banka musela dramaticky zvýšiť úrokovú sadzbu, aby domácu menu podporila.

Dolár v pondelok voči rubľu vystúpil až na 76,49 RUB za dolár. Jednotná európska mena sa obchodovala až za 83,97 RUB.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Rusko #rubeľ