Nízke ceny ropy môžu zvýšiť prílev migrantov

Súčasné nízke ceny ropy na svetových komoditných trhoch, ktoré lámu niekoľkoročné minimá, výrazným spôsobom ohrozujú ekonomický vývoj rozvíjajúcich sa krajín, ako je Brazília, India, Čína, Rusko, ale aj afrických štátov.

11.01.2016 11:00
debata (8)

Ak ceny ropy neporastú v najbližších mesiacoch, môže sa podľa ekonómov ešte viac zdvihnúť vlna migrácie do Európy.

„Naďalej trvajúci pokles cien by mohol zapríčiniť hlbšiu krízu, ktorá by sa mohla začať prelievať i do západného sveta v podobe zvýšenej migrácie. USA by tak mohli čeliť zvýšenej vlne pracovnej sily z juhoamerických ekonomík, v Európe by sa mohli hromadiť okrem migrantov z Blízkeho východu i migranti z krajín bývalého ZSSR,“ povedal makroekonóm spoločnosti Colosseum Fran­tišek Bostl.

Vyššie ceny ropy sú preto dôležité nielen pre ekonomickú, ale aj politickú stabilitu vo svete. „Pokiaľ sa v priebehu tohto roka cena ropy Brent nezačne pozvoľna vracať k hranici 60 dolárov za barel, ekonomické škody, ktoré táto komodita spôsobí globálne, budú v budúcnosti historici nazývať Veľká globálna depresia,“ poznamenáva Bostl.

Analytici americkej banky Goldman Sachs pritom v poslednej vydanej predikcii tvrdia, že v dôsledku vysokého prebytku ropy na trhu by sa cena čierneho zlata mala v priebehu nasledujúcich týždňov prepadnúť až na úroveň 20 dolárov za barel.

Už teraz napríklad v brazílskom Riu de Janeiro nemajú v dôsledku lacnej ropy ako pokryť výdavky na zdravotnú starostlivosť. Rio de Janeiro produkuje 67 percent brazílskej ropy a 40 percent plynu. Zdravotnícky sektor Ria, kde sa budú navyše v auguste tohto roka konať olympijské hry, nemá na vybavenie, lieky ani mzdy zamestnancov. Výnimočný stav je vyhlásený na 180 dní a má trvať ešte v júni.

Podobne je na tom aj Venezuela, ktorej export tvorí z 95 percent práve ropa. Na príjmoch štátneho rozpočtu má viac ako 50-percentný podiel. Krajina sa pasuje s dlhoročnými ekonomickými problémami. Mnohí Venezuelčania sa teraz obávajú, že sa pri poklese príjmov nebudú dať udržať mnohé sociálne programy štátu. V krajine dlhodobo prevládajú nepokoje, vláda čelí násilnostiam a pouličnému rabovaniu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa