Stavebná produkcia podľa odhadov vzrástla na 5 mld. eur

Výkony stavebníctva za celý minulý rok by sa podľa predpokladov mali medziročne zvýšiť a dosiahnuť predbežne 5 mld. eur.

08.01.2016 10:43
debata

Očakávaný nárast by zároveň znamenal zlom v dlhoročnom vývoji, keďže odvetvie v predchádzajúcich rokoch zaznamenávalo pravidelný prepad.

Stavebná produkcia sa vlani od januára do októbra zvyšovala medziročne v každom mesiaci a za desať mesiacov 2015 podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla objem 4,299 mld. eur, čo znamenalo nárast o 17,4 %. V októbri sa zvýšila o 28,7 % na 592,7 mil. eur. Desaťmesačný minuloročný objem stavebnej produkcie mal pritom podiel 95,8 % na výkonoch sektora za celý rok 2014 (4,489 mld. eur). Dôvodom vysokého rastu stavebníctva je ekonomické oživenie a dočerpávanie eurofondov z programového obdobia 2007 – 2013. Prácu v odvetví môžu nájsť aj menej kvalifikovaní uchádzači.

Minuloročný priebežný rast výkonov stavebníctva by mal pokračovať aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Stavebné spoločnosti očakávajú v rokoch 2016 a 2017 mierne zvýšenie objemu produkcie priemerne o 2,5 %, resp. o 2,1 %. Predpokladom je nárast verejných aj súkromných investícií. Tržby stavbárov by sa mali v tomto roku zvýšiť o 3,2 %. Z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva od spoločnosti CEEC Research vyplynulo, že firmy mali v novembri zazmluvnené zákazky na takmer šesť a pol mesiaca a ich kapacity sú vyťažené na 83 %.

„Slovenské stavebníctvo prechádza veľmi intenzívnym rastom hlavne vďaka výrazným investíciám verejných investorov v inžinierskom staviteľstve. Aktuálny objem zákaziek v tejto oblasti stavebníctva je dokonca vyšší ako na predkrízovom vrchole v roku 2008,“ povedal riaditeľ analytickej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek. „Pozemné staviteľstvo vykazuje iba nepatrné medziročné zlepšenie,“ uviedol. Pre tento rok sa podľa neho očakáva už výraznejší rast investícií aj od privátnych investorov, čo by mohlo podporiť práve pozemné staviteľstvo.

Generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a.s. Magdaléna Dobišová očakáva v rokoch 2016 a 2017 podobný objem stavebných prác ako v roku 2015, v prípade, že štát začne plánované investície. Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav – SK, a.s. Marián Moravčík predpokladá, že pripravované nové stavby by sa mohli reálne začať v polovici tohto roka a do roku 2017 by sa malo začať aj s realizáciou nových projektov financovaných zo zdrojov Európskej únie. V tomto roku by sa napríklad mala začať výstavba nových úsekov diaľnice D1 Prešov, západ – juh a Budimír – Bidovce, ako aj D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Pôvodne sa mala začať vlani, ale Národná diaľničná spoločnosť, a.s. nestihla uzavrieť súťaže pre námietky.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo