Peňaženky ľudí prevetrá najviac ropa a nižšia DPH

Ako hlboko siahnu ľudia tento rok do peňaženiek? Najväčší vplyv na ceny na Slovensku by mala mať tento rok lacná ropa a nižšia DPH na potraviny.

06.01.2016 10:00
debata (63)

Za minulý rok bola na Slovensku mierna deflácia, odhadom asi na úrovni –0,2 percenta, čo znamená, že ceny boli v priemere medziročne nižšie. Je možné, že práve vďaka nízkym cenám ropy a poklesu daní na základné potraviny z 20 na 10 percent bude deflácia v úvode tohto roka pokračovať. Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií očakáva za celý rok 2016 infláciu na úrovni 0,9 percenta.

Podstatný vplyv však môžu zohrať ceny potravín. Ministerský inštitút denne sleduje ceny potravín podľa stránky itesco.sk. Vývoj ukazuje, že k 4. januáru ceny potravín, na ktoré sa vzťahuje nižšia DPH (bravčové, hovädzie, jahňacina, ryby, hydina, kozie a králičie mäso, maslo, mlieko, chlieb), poklesli asi o 8 percent. V prípade, že by sa zmena daní naplno prejavila v cenách, pokles by bol na úrovni 8,3 percenta. Analytici však takýto vývoj vzhľadom na skúsenosti zo zahraničia neočakávajú a odhadujú, že obchodníci si pri poklese daní časom mierne zdvihnú svoje marže.

Celkovú cenovú hladinu však môžu držať v záporných číslach nízke ceny ropy. Ropa za minulý rok bez údajov z decembra stála v priemere 52,04 dolára za barel, čo bol medziročný pokles o 40,8 percenta. V úvode tohto roka ropa Brent na londýnskej burze stojí zatiaľ 38,07 dolára za barel. „Celkový vývoj inflácie na Slovensku meranej spotrebným košom je v zajatí prudkého vývoja cien energií a cien v doprave. Jadrová inflácia je mierne pozitívna,“ opisuje analytik Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo. Znamená to, že ceny vzhľadom na ponuku a dopyt mierne rastú, čo je dôležité pre rozvoj biznisu. Jadrová inflácia zohľadňuje vývoj cien bez regulovaných cien. Napríklad elektrina tento rok zlacnela od 1. januára o jedno percento a plyn pre domácnosti o 3,6 percenta.

Nižšie ceny ropy pociťujú Slováci najmä na čerpacích staniciach. V poslednom týždni roka 2015 dosahovala priemerná cena 95-oktánového benzínu sumu 1,179 eura. Liter nafty motoristi priemerne tankovali za 0,994 eura. Najdrahšie sme benzín tankovali začiatkom júla, keď sme na čerpacích staniciach za liter zaplatili až 1,396 eura. Ceny nafty dosiahli najvyššie hodnoty začiatkom mája, keď liter stál priemerne 1,221 eura. Pri natankovaní 45-litrovej nádrže benzínového auta ľudia ušetria 9,8 eura, rovnako veľká nádrž benzínového auta je lacnejšia o 10,2 eura.

Okrem lacného tankovania ľudia ušetria aj na nakupovaní základných potravín, ktorých cenu ovplyvňuje znížená DPH z 20 na 10 percent. Prieskum denníka Pravda potvrdil, že pokles DPH na základné potraviny sa premietol aj do cenoviek obchodov. Chlieb na pultoch predajní zlacnel z 85 na 72 centov. Taktiež sa znížila aj cena masla, ktoré je možné kúpiť za 95 centov namiesto 1,09 eura. Cena jedného kilogramu bravčového pliecka klesla až na 2,37 eura z pôvodných 3,59 eura. V tomto prípade sa však k zníženiu DPH pridala aj akciová ponuka jedného z reťazcov. Ľudia, ktorí denne priemerne nakupujú za 6 až 8 eur, môžu vďaka vládnemu opatreniu mesačne ušetriť od 15 do 20 eur. Pri nákupe v hodnote 80 eur spotrebitelia ušetria 7,27 eura.

Veľké obchodné reťazce sa prostredníctvom podpísaného memoranda so slovenskou vládou zaviazali, že zníženie DPH na základné potraviny v celej výške premietnu do spotrebiteľských cien. Kontrolu znižovania cien má v rukách ministerstvo pôdohospodárstva, ktorému v monitoringu pomáha Jednota dôchodcov Slovenska. Jej predseda Ján Lipiansky uviedol, že aktuálne získavajú údaje o cenách z jednotlivých obchodov a posúvajú ich priamo ministerstvu. V predchádzajúcich mesiacoch sa Jednota dôchodcov sústredila na zisťovanie cien s 20-percentnou DPH. Lipiansky zároveň upozornil, že decembrové ceny môžu byť skreslené rôznymi vianočnými a koncoročnými akciami.

„Až do konca júna 2016 budeme monitorovať premietnutie zníženej DPH do konečnej ceny výrobkov. Prvé výsledky o reálnom zlacňovaní by sme mali mať do polovice tohto mesiaca,“ povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ropa #DPH