V košickom okrese má vzniknúť 340 nových pracovných miest

Pri Košiciach by malo vzniknúť takmer 340 nových pracovných miest. Spoločnosť IEE Sensing Slovakia totiž plánuje rozšíriť výrobu vo svojom závode vo Veľkej Ide. Firma by mala preinvestovať 12,6 mil. eur.

05.01.2016 14:09
debata (8)

„Väčšina investícií pôjde na zvýšenie produkcie senzorov zapnutého bezpečnostného pásu, ktorých výrobné kapacity sa zvýšia z 13,7 mil. jednotiek v roku 2014 na 24,1 mil. jednotiek v roku 2018,“ informovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH).

Rozšírenie výrobného závodu bude zamerané aj na výrobu detektorov držania volantu, elektronickej kontrolnej jednotky a zariadenia na otváranie batožinového priestoru. Okrem toho plánuje investor na východe Slovenska založiť nové výskumné a vývojové centrum. „Výskumné a vývojové centrum zabezpečí vysokú kvalitu súčasných výrobkov a inováciu a rozvoj nových typov senzorov. Spoločnosť v investičnom zámere uvádza, že jedným z cieľov nového výskumného a vývojového centra je aj spolupráca so slovenskými univerzitami,“ dodal rezort hospodárstva.

Firma IEE Sensing Slovakia už požiadala štát o poskytnutie investičných stimulov vo výške maximálne 4,6 miliónov eur. Celá štátna pomoc by mala byť vo forme daňových úľav na daní z príjmu. Poskytnutie stimulov musí ešte odobriť vládny kabinet. Ministerstvo hospodárstva však schválenie odporúča. „Vzhľadom na to, že intenzita pomoci pre investičný zámer nepresahuje maximálnu možnú intenzitu pomoci podľa nariadenia vlády a požadovaná výška investičnej pomoci je v súlade so zákonom o investičnej pomoci, navrhujeme schváliť požadovanú investičnú pomoc,“ konštatovalo MH.

Spoločnosť IEE Sensing Slovakia patrí do skupiny IEE Group. Hlavnou činnosťou skupiny je výroba bezpečnostných systémov na detekciu a klasifikáciu pasažierov na zvýšenie ich ochrany vo vozidle. Skupina IEE Group je vlastnená investormi sídliacimi v Číne a v Hong Kongu. V roku 2013 zamestnávala skupina 1 658 ľudí a dosiahla obrat 156 mil. eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #automobilky