Čínske akcie sa vďaka zásahom Pekingu stabilizovali

Čínske akciové trhy sa v utorok po pondelkovom prepade s pomocou vládnych opatrení stabilizovali a hlavné indexy skončili bez väčších zmien.

05.01.2016 09:22
debata (1)

Komisia pre cenné papiere signalizovala nové pravidlá pre obmedzenie predaja akcií a centrálna banka intervenovala na podporu padajúceho kurzu jüanu. V pondelok sa hlavné indexy prepadli o sedem percent a obchodovanie bolo potom na zvyšok dňa prerušené. Výpredaj v Číne zrazil globálne akciové trhy.

Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, začal deň poklesom o ďalšie dve percentá. Po rýchlej reakcii úradov sa ale straty postupne znižovali a v závere index posilnil o 0,3 percenta. Index šanghajskej burzy SCI, naopak, rovnakým tempom oslabil.

Komisia pre cenné papiere uviedla, že zvažuje obmedziť podiel akcií, ktoré môžu predať veľkí akcionári verejne obchodovaných firiem počas určitého obdobia. Centrálna banka priliala na peňažný trh takmer 20 miliárd dolárov a obchodníci podľa agentúry Reuters uvádzajú, že zrejme využíva štátne banky na podporu jüanu.

Pondelkovým výpredajom investori reagovali hlavne na správu o ďalšom prepade čínskeho priemyselného sektora, ktorý spoločne s klesajúcou čínskou menou prehĺbil obavy o zdravie druhej najväčšej ekonomiky sveta. Pôsobil ale aj strach z hromadných výpredajov spojených s vypršaním šesťmesačnej lehoty, počas ktorej zahraniční investori nemohli po minuloročnej liberalizácii ich investícií predávať svoje akcie.

Analytici uvádzajú, že udržať notoricky nestabilný a špekuláciám ľahko podliehajúci čínsky akciový trh pod kontrolou bude veľmi ťažké. Podľa niektorých vládne zásahy iba udržujú ceny akcií umelo vysoko, keď sa vezme do úvahy útlm ekonomiky a pokles firemných ziskov. Vládne kroky tiež znižujú objem obchodovania, čo trh viac vystavuje veľkým výkyvom a odrádza zahraničných investorov, ktorí zvyčajne držia akcie dlhšie ako miestni drobní špekulanti.

Kurz jüanu sa v utorok po pondelňajších stratách vďaka intervencii spevnil na 6,5198 CNY za dolár. V pondelok čínska mena klesla o 0,5 percenta na 6,5227 CNY za dolár a zostúpila na najnižšiu úroveň od apríla 2011. Za celý minulý rok jüan proti doláru stratil rekordných 4,7 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia