Štvrtá automobilka prinesie 15-tisíc pracovných miest

Slovenskú ekonomiku potiahne v tomto roku príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover. Spustením výstavby nového automobilového závodu pri Nitre by mala naša ekonomika rásť v tomto roku o 3,4 percenta, namiesto očakávaných 3,1 percenta.

06.01.2016 08:30
debata (6)

Predpokladá sa tiež postupné zvyšovanie počtu ľudí podieľajúcich sa na výrobe áut. Vlani bolo na Slovensku priamo v troch automobilkách – Volkswagene Slovakia, PSA Peugeote a Kii Motors – zamestnaných 17¤200 ľudí. Do roku 2018 by ich počet mal stúpnuť minimálne o 1 400. Ďalšie tisíce miest vzniknú v dodávateľských firmách.

Jaguar Land Rover chce v najbližších troch rokoch preinvestovať na Slovensku 1,18 miliardy eur s tým, že v ďalších dvoch rokoch spoločnosť pridá ďalších 225 miliónov eur. V tomto ani budúcom roku sa však výroba nezačne. Slováci nájdu prácu najmä pri výstavbe automobilky, ktorá by sa mala začať v apríli. Odhadom by mohli firmy získať v najbližších rokoch zákazky v hodnote 450 miliónov eur.

Prvých 150-tisíc automobilov vzíde z liniek britského závodu na Slovensku už v roku 2018. Do roku 2018 v automobilke nájde prácu 1¤400 ľudí a do roku 2020 spolu až 2¤800 ľudí. Ďalšie tisícky na seba nadviaže subdodávateľský reťazec, ktorý si Briti so sebou dotiahnu na Slovensko, a celkovo má vďaka investícii vzniknúť až 15-tisíc nových pracovných miest.

Práve široká škála firiem zabezpečujúcich dodávky dielcov pre automobilky bola jedným z hlavných dôvodov príchodu novej spoločnosti práve na Slovensko. Napriek tomu, že začne vyrábať vozidlá až o dva roky, už v budúcom roku môžeme postupne očakávať príchod nových firiem nielen z automobilových oblastí.
Niektoré subdodávateľské spoločnosti dodávajú dielce pre viacero automobiliek. V prípade Jaguar Land Roveru však prídu aj subdodávatelia, ktorých produkcia bude obmedzená len na túto konkrétnu automobilku.

Britská automobilka začne na Slovensku stavať závod v tieni emisného škandálu koncernu Volkswagen. Koncernové značky začnú po celej Európe zvolávať do servisov tisíce automobilov s naftovými motormi. Niektorí odborníci varujú pred koncom naftových motorov. Ich obľúbenosť je výrazná najmä v luxusných vozidlách typu SUV, ktoré bude vyrábať Jaguar Land Rover.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Jaguar Land Rover #16 udalostí roka 2016