Čínske akcie klesli o sedem percent, obchodovanie prerušili

Čínske akciové trhy sa v prvý obchodný deň tohto roka prepadli o sedem percent a obchodovanie s nimi bolo potom na zvyšok dňa prerušené.

04.01.2016 09:19
debata (4)

Trh reagoval na správu o ďalšom prepade čínskeho priemyselného sektora, ktorá spoločne s klesajúcou čínskou menou prehĺbila obavy o zdravie druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Za výpredajom je podľa agentúry AP tiež napätie na Blízkom východe, ktoré zvýšilo svetové ceny ropy.

Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, sa prepadol o sedem percent a obchodovanie zakončil na 3470,41 bodu. Hlavný index Shanghai Composite stratil 6,9 percenta a zaznamenal 3296,66 bodu.

Podľa zahraničné agentúr je to prvýkrát, keď Číňania nový mechanizmus pre prerušenie obchodov na burze použili. Čína ho zaviedla po minuloročných masívnych výkyvoch na domácich trhoch, ktoré patria k najmenej stabilným na svete. Akonáhle sa index CSI 300 vychýli o päť percent oproti záverečnej hodnote z predošlého obchodného dňa, obchodovanie s akciami a opciami sa preruší na štvrť hodiny. Výkyv o sedem percent potom spôsobí pozastavenie obchodov na celý zvyšok obchodného dňa.

Prieskum ekonomického denníka Caixin a spoločnosti Markit medzi nákupnými manažérmi ukázal, že čínsky spracovateľský sektor klesal v decembri nepretržite už desať mesiacov. Dáta podľa agentúry Reuters zmiernili nádeje, že čínska ekonomika vstúpi do nového roka v lepšej kondícii.

Saudská Arábia, ktorá je najväčším svetovým dodávateľom ropy, v nedeľu oznámila, že prerušila diplomatické styky s Iránom. Stalo sa tak v reakcii na útok davu iránskych demonštrantov na areál saudského veľvyslanectva v Teheráne. Útoku predchádzala poprava šiitského duchovného v Saudskej Arábii, ktorá v Iráne vyvolala protesty.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia