Pekári vlani viac piekli z tmavých múk, menej solili

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), zvýšil v roku 2015 využívanie tmavých múk, celozrnných výrobkov a znížil limit obsahu soli v chlebe a pečive na 1,8 % z 2 percent. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

03.01.2016 14:47
debata

„Cukrári začali vyrábať výrobky s vyšším podielom ovocia a nižším obsahom tuku. Pekári rozšírili ponuku svojich výrobkov aj pre segment rýchleho občerstvenia. Za úspech považujú aj to, že vyrábajú cestoviny z tvrdej pšenice kvalitou porovnateľné s talianskymi cestovinami. Zvýšilo sa povedomie spoločnosti o chlebe a obilninách ako základu zdravej výživy,“ zhodnotila Holéciová.

Na druhej strane pekárov mrzí, že v roku 2015 sa nepodarilo zvýšiť záujem žiakov o pekárske, cukrárske a cestovinárske remeslo. V roku 2016 plánujú zvýšiť podiel čerstvého pečiva v obchodnej sieti, využívať finančné prostriedky z Programu rozvoja vidieka na zvýšenie technologickej úrovne svojich prevádzok. „Budú pracovať aj na rozšírení propagácie ich výrobkov ako základu zdravej výživy,“ uzavrela Holéciová.

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #pečivo #pekár #soľ