Predaj pravého šampanského by mal byť rekordný

Šampanské išlo minulý rok na odbyt viac ako inokedy a predaj za celý rok 2015 bude zrejme najvyšší v histórii.

02.01.2016 08:44
debata

Predaju pomáhal predovšetkým zahraničný dopyt po tomto šumivom víne vyrábanom vo Francúzsku. Rolu hral aj priaznivý vývoj výmenných kurzov a väčšia stabilita na domácom trhu, napísala agentúra Reuters.

Odhady, ktoré agentúra získala, ukazujú, že výrobcovia tento rok expedovali okolo 312 miliónov fliaš šampanského vína, čo je až o tri percentá viac ako vlani. Tržby z predaja vzrástli o viac ako štyri percentá na 4,7 miliardy eur.

V predaji šampanského padali rekordy naposledy v roku 2007, rok pred vypuknutím svetovej finančnej krízy. Príjmy z tohto predaja vtedy dosiahli 4,56 miliardy eur.

Víno s označením Champagne sa môže vyrábať len v oblasti Champagne-Ardenne vo Francúzsku. Výrobcovia sa tento rok snažili propagovať predovšetkým tovar s vyššou cenovkou, ako sú špeciálne zmesi alebo luxusné ročníková vína. V Spojených štátoch, ktoré sú druhým najväčším vývozným trhom pre šampanské po Británii, rástol aj záujem o ružové šampanské víno, rovnako ako v Japonsku. Slušná kondícia domácej ekonomiky potom pomohla ďalej zvyšovať záujem o toto prestížne šumivé víno v Británii.

Vo Francúzsku, kde sa na predaji v minulých rokoch podpisovali ťažkosti ekonomiky, sa predaj z hľadiska objemu i celkovej hodnoty tento rok stabilizoval a za celý rok by sa mohol dokonca mierne zvýšiť.

„Francúzsko má namierené k oživeniu. Spotreba sa stabilizovala,“ uviedol podľa agentúry Reuters generálny riaditeľ spoločnosti Lanson BCC Bruno Paillard. Lanson BCC je druhou najväčšou skupinou združujúcou výrobcov šampanského – po výrobcovi luxusného tovaru LVMH. Ten vlastní značky šampanského ako Dom Perignon, Moët & Chandon či Veuve Clicquot. Šampanské značiek Mumm a Perrier-Jouet má vo svojom portfóliu aj výrobca nápojov Pernod Ricard.

Oficiálne čísla o minuloročnom predaji budú zverejnené začiatkom tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #šampanské