Prieskum na Kryme: Radšej tma, než elektrina z Ukrajiny

Deväť z desiatich obyvateľov Krymu radšej pretrpí vypínanie prúdu, než aby pristúpili na podmienky Kyjeva pre uzavretie novej dohody o dodávkach ukrajinskej elektriny na polostrov, ktorý v marci 2014 anektovalo Rusko.

01.01.2016 21:19
debata (308)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina podnikla na Kryme ruská štátna sociologická spoločnosť VCIOM. Kyjev vraj požadoval, aby v novom kontrakte bolo napísané, že Krym je súčasťou Ukrajiny.

„Celkovo to dopadlo tak, že 6,18 percenta opýtaných si želá kontrakt podľa ukrajinského znenia, zatiaľ čo 93,2 percenta uzatvorenie dohody nepodporuje,“ povedal riaditeľ VCIOM Valerij Fjodorov na piatkovej tlačovej konferencii. Dodal, že 94 percent opýtaných je ochotných znášať dočasné ťažkosti, opačný názor vyjadrilo 5,4 percenta obyvateľov Krymu. Tieto výsledky VCIOM odovzdal Putinovi.

Telefonický prieskum sa odohral na Silvestra a 1. januára. Štatistická odchýlka vraj nepresahuje 2,4 percenta. Fiodorov tvrdí, že prieskum možno považovať za reprezentatívny: „Ľudia boli triezvi, opité hlasy sme nezaznamenali,“ povedal.

Ukrajina v predvečer Nového roka opäť prerušila dodávky elektriny na Krym. V dôsledku toho sa od stredajšieho večera bez elektriny ocitla Jevpatorija a rad ďalších miest a obcí na severozápade polostrova. Obmedzenie pocítil aj Sevastopoľ a ďalšie miesta.

Posledný deň roka však bol aj posledným dňom, kedy ešte platila dohoda o dodávkach ukrajinskej elektriny na anektovaný polostrov. Pred prípadným uzavretím nového kontraktu Putin nariadil uskutočniť sociologický prieskum medzi obyvateľmi Krymu, či by súhlasili s tým, že dohoda bude obsahovať aj vetu, že polostrov patrí Ukrajine, ako požaduje Kyjev. Alebo či sa radšej zmieria s „dočasnými ťažkosťami, vyvolanými nepatrnými výpadkami dodávok elektriny počas najbližších troch až štyroch mesiacov“.

Krym sa ocitol bez prúdu už minulý mesiac, keď krymskí Tatári poškodili na juhu Ukrajiny dva stĺpy diaľkového vedenia. Elektrinu dostávala z náhradných zdrojov zhruba len polovica z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Krymu, ktorý Rusko zabralo predvlani v marci, a to po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve.

Krymský gubernátor vtedy kvôli nepripravenosti úradov čeliť situácii vyhodil z miestnej vlády ministra energetiky – za vojny by ho vraj nechal zastreliť.

Rusko v reakcii na ukrajinskú energetickú blokádu poslalo na polostrov generátory a prezident Putin začiatkom minulého decembra osobne spustil prvú líniu diaľkového podmorského vedenia z ruskej pevniny. Najneskôr do leta má byť Krym úplne nezávislý na ukrajinských dodávkach. Ukrajinským energetikom tak hrozí strata trhu.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym