Talianov trápi smog. Z Neapola vykážu autá, znížia teplotu v budovách

Do talianskeho Neapola bude od 2. januára počas šestich dní zakázaný vjazd súkromných vozidiel kvôli smogu.

01.01.2016 12:22
Taliansko, smog, Miláno Foto: ,
Smog v talianskom Miláne prikryl celé mesto.
debata (2)

Oznámil to neapolský starosta Luigi de Magistris. Až do 6. januára je mestskou vyhláškou nariadená maximálna teplota vo verejných budovách 18 stupňov, v súkromných bytoch sa smie kúriť maximálne deväť hodín denne. Obmedzenia vyhlásili ešte vo štvrtok, deň potom, keď sa vláda so zástupcami regiónov a starostami veľkých miest dohodla na možnosti zaviesť protismogové opatrenia.

Taliansky minister životného prostredia Gian Luca Galleti sa v stredu s predstaviteľmi talianskych regiónov a miest dohodol na trojročnom krízovom pláne boja proti smogu, ktorý kvôli neobvykle dlhému obdobie takmer bez vetra a dažďa už viac ako týždeň sužuje väčšie talianske mestá. Plán zahŕňa okamžité vytvorenie fondu vo výške 12 miliónov eur pre investície do verejnej dopravy či pre zdieľanie áut v mestách.

Krízový plán tiež umožňuje starostom vyhlásiť dočasné obmedzenia vjazdu áut do miest, limity pre vykurovanie v budovách či zníženie rýchlosti v mestách o 20 kilometrov za hodinu. Opatrenia môžu radnice vyhlásiť v prípade, že hodnoty smogu prekročia limit počas siedmich dní za sebou. To využil práve starosta Neapola, ktorý nariadil zákaz vjazdu súkromných áut do mesta od 09:00 do 17:00 od 2. do 8. januára, s výnimkou 3. januára, keď toto obmedzenie platí len v čase od 09:00 ráno do poludnia.

O obmedzení dopravy rozhodli niektoré talianske mestá kvôli trvalo zhoršenej kvalite ovzdušia už minulý týždeň. V štyroch najväčších talianskych mestách – v Ríme, Miláne, Neapole a Turíne – bolo limitné množstvo 50 mikrogramov polietavého prachu na meter kubický prekročené tento rok viackrát ako v povolených 35 dňoch.

Viacero talianskych miest kvôli zhoršenej kvalite ovzdušia, ale údajne aj kvôli ochrane zvierat, zakázalo silvestrovské ohňostroje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #smog