Ukrajina očakáva pomoc od MMF v januári

Ukrajina očakáva, že v januári získa minimálne jednu tranžu pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) vzhľadom na to, že Kyjev splnil všetky stanovené podmienky. V utorok to vyhlásila šéfka ukrajinskej centrálnej banky Valeria Gontarevová.

29.12.2015 15:26
debata (16)

Ukrajina očakávala, že od MMF do konca roku získa tretiu tranžu pomoci vo výške 1,7 mld. USD. Gontarevová uviedla, že krajina by mohla v januári získať tretiu tranžu pomoci a zároveň aj štvrtú, v rovnakej výške. "Čo sa týka tranží od MMF, rozpočet už bol nedávno schválený… všetky ostatné podmienky sme už splnili,“ povedala Gontarevová s tým, že Ukrajina očakáva, že orgány MMF sa zídu koncom budúceho mesiaca. "V prípade tretej a štvrtej tranže nevidím žiadne prekážky,“ dodala.

Ukrajinský parlament schválil v decembri štátny rozpočet na rok 2016. Rozpočtový deficit je vo výške 3,7 % hrubého domáceho produktu, čo je v súlade s dohodou Ukrajiny s MMF. Zákonodarcovia pred hlasovaním o rozpočte dali zelenú aj sérii legislatívnych zmien vrátane úpravy daňového zákona, zníženia dane pre zamestnávateľov a zjednotenia daňovej sadzby pre osobný príjem. Poslanci zároveň zvýšili spotrebnú daň na tabakové výrobky, alkohol a palivo so zámerom vyvážiť rozpočet.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina