Dotácie na kotly sa rýchlo rozchytali

Po dlho avizovaných dotáciách na kotly a zariadenia na ohrev vody a kúrenie sa len tak zaprášilo. Prvé kolo sa pre enormný záujem domácností skončilo po štyroch dňoch, no ľudia nemusia zúfať. Šancu využiť štátnu podporu na kúpu malého zdroja energie budú mať aj v novom roku.

30.12.2015 10:00
solarny panel, slnecna energia Foto:
Ďalšie kolo rozdeľovania dotácií na "zelené" zdroje energie sa má začať v januári.
debata (21)

Projekt Zelená domácnostiam, ktorý spravuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), potrvá do roka 2020. Rodinné domy, ale aj správcovia bytových priestorov môžu požiadať o príspevok na moderné zariadenie s výkonom do 10 kW. Podpora sa vzťahuje na fotovoltaické panely, solárne kolektory, tepelné čerpadlá, kotly na biomasu a neskôr aj veterné turbíny.

O štátny príspevok sa môžu domácnosti uchádzať prostredníctvom poukážok, ktoré im pokryjú 30 až 50 percent z nákladov na malý zdroj energie vrátane jeho inštalácie. V prvom kole, do ktorého sa ľudia zapojili ešte v decembri, bolo k dispozícii 3,25 milióna eur, z ktorých 470-tisíc eur pripadlo na Bratislavský kraj. Z tejto sumy sa má nainštalovať spolu 1 453 zariadení. Dobrou správou pre oneskorencov je, že druhé kolo plánuje SIEA spustiť už v januári, a to s podstatne štedrejším rozpočtom.

"Našou snahou je, aby poukážky mohlo získať čo najviac domácností. Zároveň však upozorňujeme zatiaľ nerozhodnutých vlastníkov bytových a rodinných domov, aby zbytočne neblokovali prostriedky, ktoré by inak mohli využiť domácnosti už pripravené na inštaláciu,“ vysvetľuje riaditeľ odboru komunikácie SIEA Eduard Jambor.

V prvom kole pilotného projektu sa dosiaľ vyčerpalo sedem percent z vyčlenených prostriedkov, ktoré dosahujú 45 miliónov eur. Podľa premiéra Roberta Fica však táto suma nemusí stačiť a v prípade potreby pripustil ďalšie navyšovanie prostriedkov o 10 až 15 miliónov eur. Program je totiž jedným z opatrení v rámci 2. vládneho balíčka.

Najväčší záujem prejavili zatiaľ ľudia o fotovolatické panely na výrobu elektriny, o ktoré požiadalo 574 domácností. Naopak, najmenší ošiaľ vyvolali kotly na biomasu, ktorých má byť po prvom kole nainštalovaných na celom Slovensku len 100. Jedným z dôvodov môže byť aj to, že ľudia by pred kotlom dali skôr prednosť kozubovým kachliam, na ktoré sa však podpora nevzťahuje.

Domácnosti by mali v týchto dňoch dostať od SIEA zmluvy s poukážkami, ktoré musia do 30 dní od vystavenia uplatniť v certifikovanej firme. Ak tak neurobia, uvoľnené prostriedky sa presunú do ďalšieho kola v januári. Najneskôr do mesiaca sa tak ukáže, koľko z domácnosti plánuje poukážky aj skutočne využiť.

„Pre domácnosti, ktoré získali poukážky v prvom kole, je dôležité, aby najneskôr do začiatku januára odovzdali podpísanú zmluvu a poukážku zhotoviteľovi. Ten poukážku prihlási do systému a prostriedky na jej uhradenie budú zarezervované. Inštalácia musí byť ukončená a žiadosť o uhradenie poukážky podaná najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu uvedeného na poukážke,“ zdôraznil Jambor. Poukážky, ktoré zhotovitelia v určenom termíne neprihlásia, stratia platnosť.

Finančný bonus na kúpu malého zariadenia si môžu rodiny uplatniť priamo u zhotoviteľa ešte pred ukončením inštalácie, čo znamená, že nemusia uhradiť celú sumu vopred. Výška dotácie sa následne odvíja od výkonu zariadenia a maximálnej výšky podpory stanovenej zvlášť pre každé zariadenie.

Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo s výkonom do 10 kW, a to najviac 3 700 eur. Pre kotly na biomasu je to pri rodinných domoch najviac 1 500 eur, 1 750 pre solárne kolektory a 2 550 pre fotovoltaické panely. Medzi dotovanými zariadeniami sú aj veterné turbíny s maximálnou výškou podpory 3 000 eur. Do programu sa môžu zapojiť aj domácnosti v panelákoch, ktoré ako zdroj energie môžu zatiaľ využiť len solárne kolektory a kotol na biomasu.

Dotácie na malé zdroje energií udeľoval už v minulosti prvý Ficov kabinet. Vďaka predchádzajúcemu programu bolo v rokoch 2009 až 2011 v slovenských domácnostiach nainštalovaných celkovo 5 410 solárnych systémov v rodinných domoch a 39 v bytovkách. Príspevok na kotol na biomasu získalo 1 427 domácností. Celkovo sa medzi domácnosti na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie rozdelilo vyše 6,6 milióna eur.

V aktuálnom projekte Zelená domácnostiam sa má v jeho prvej fáze nainštalovať spolu 14-tisíc zariadení. Do roku 2020 je k dispozícii s využitím európskych a štátnych zdrojov až 115 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #kúrenie #kotol #ohrev vody