Lacná ropa ohrozuje už aj zdravie ľudí

Lacná ropa, ktorá na jednej strane teší slovenských motoristov pri lacnejšom tankovaní benzínu a nafty, spôsobuje vážne finančné problémy mnohým krajinám vo svete. Nízke ceny čierneho zlata škodia najmä jeho producentom, ako je Brazília, Rusko, Venezuela či Irán, naopak, v tejto situácii vychádzajú ako "víťazi" USA, Európa, Japonsko, Čína a India.

28.12.2015 12:00
Brazília, ulica, ľudia, Foto:
Brazília nemá financie na zdravotnú starostlivosť v čase, keď v krajine pribúdajú prípady nákazy vírusom zika, ktorý prenášajú komáre. Prvý prípad bol zaznamenaný v máji a teraz sa odhaduje, že bolo infikovaných až 1,3 milióna ľudí. Vírus nie je smrteľný, prejavuje sa ako chrípka, no môže poškodiť plod, ak sa ním nakazí tehotná žena.
debata (82)

Kritické dosahy na producentov ropy sa však prejavili oveľa skôr a vo väčšom rozsahu ako pozitíva napríklad pre európskych spotrebiteľov. Najnovšie nedokáže brazílska vláda pre nízke ceny ropy a výpadky v ich rozpočte zabezpečiť pre bežných ľudí adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Najviac postihnuté je Rio de Janeiro, pre slovenských turistov známe najmä pre každoročne organizovaný veľkolepý karneval. Tamojšie kliniky, nemocnice i pohotovosti obmedzili služby alebo pozatvárali celé oddelenia, počas vianočných sviatkov posielali chorých domov. Zdravotnícky sektor Ria, kde sa budú navyše v auguste budúceho roka konať olympijské hry, nemá na vybavenie, lieky ani mzdy zamestnancov. Výnimočný stav je vyhlásený na 180 dní a má trvať ešte v júni.

Rio de Janeiro produkuje 67 percent brazílskej ropy a 40 percent plynu, a má teda najvážnejšie problémy spôsobené prepadom cien čierneho zlata na svetových trhoch. Štát už kvôli tomu nejaký čas kráti rozpočet v spomínanom zdravotníctve, ale aj v školstve. V zdravotníckom sektore dlhuje 1,4 miliardy realov (325 mil. eur) za mzdy a lieky. Aby mohol obnoviť prevádzku v zatvorených klinikách a na nemocničných oddeleniach, potrebuje veľmi rýchlo 350 miliónov realov (81 mil. eur).

Podobne je na tom aj Venezuela, ktorej export tvorí z 95 percent práve ropa. Na príjmoch štátneho rozpočtu má viac ako 50-percentný podiel. Krajina sa pasuje s dlhoročnými ekonomickými problémami. Mnohí Venezuelčania sa teraz obávajú, že pri poklese príjmov sa nebudú dať udržať mnohé sociálne programy štátu. Vláda dlhodobo ubezpečuje verejnosť, že výdavky pre najchudobnejších nebude obmedzovať. Venezuela s 30 miliónmi obyvateľov však musí zápasiť aj s ďalším nebezpečenstvom. Nedostatok tovarov spôsobuje rast ich maloobchodných cien. Vlani vzrástli medziročne o 64 percent a tento rok miera ich zdražovania prekročila úroveň 70 percent. V krajine dlhodobo prevládajú nepokoje, vláda musí čeliť násilnostiam a pouličnému rabovaniu.

Brazílske kliniky, nemocnice i pohotovosti obmedzili služby alebo pozatvárali celé oddelenia, počas vianočných sviatkov posielali chorých domov.

Súčasný prudký prepad ceny ropy je spôsobený bojom najväčších producentov čierneho zlata vo svete, ktorí nechcú obmedziť svoju vysokú nadprodukciu. Aktuálne sa cena ropy pohybuje na úrovni zhruba 38 dolárov za barel. Pred rokom stála vyše 110 dolárov za barel. Ropy sa ťaží stále veľa a dopyt slabne. Aktuálne je prebytok dennej svetovej produkcie na šesťročných maximách, a to na 2 miliónoch barelov čierneho zlata denne.

Kým napríklad krajiny ako Brazília či Venezuela kvôli tomuto stavu trpia, boj medzi najväčšími svetovými producentmi ropy, naopak, teší v posledných mesiacoch slovenských motoristov. A bude aj v nasledujúcom období. Cena nafty by sa dokonca podľa odhadov ekonómov mala v najbližších týždňoch dostať na najlacnejších slovenských pumpách pod 1 euro za liter. Už teraz sa cena na niektorých čerpacích staniciach pohybuje okolo jedného eura, aj keď priemerná cena je podľa posledných údajov Štatistického úradu v prípade nafty 1,09 eura za liter a pri benzíne 1,21 eura.

Nízke ceny pohonných hmôt pre lacnú ropu by mali zotrvať aj v roku 2016. Aspoň do júna, keď sa očakáva ďalšie oficiálne zasadnutie OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu). Tam by malo padnúť rozhodnutie, či sa bude pokračovať v nadprodukcii ropy. Do tohto termínu je vyhlásený aj kritický stav v Brazílii.

Predpokladá sa, že Saudská Arábia, ktorá stojí na čele OPEC a je najväčším vývozcom ropy vo svete, si bude chcieť udržať svoju pozíciu jednotky na trhu a nebude ochotná pristúpiť k obmedzeniu ťažby. Šejkovia by aj pristúpili na zníženie ťažby, ale len v prípade, ak sa k jej obmedzeniu zaviažu okrem členov OPEC aj nečlenské krajiny ako Rusko, Mexiko, Omán a Kazachstan. S najväčšou pravdepodobnosťou to však nebudú chcieť urobiť ako mnohokrát predtým, najmä v prípade Ruska.

Rok trvajúci pokles cien ropy už pritom pripravil o prácu vyše 5-tisíc ľudí v britskom sektore ťažby ropy a plynu zo Severného mora. Od začiatku tohto roka ropný priemysel prepustil dohromady 150-tisíc zamestnancov. Napríklad v Nórsku len za vlaňajšok zaniklo 10-tisíc zo zhruba 100-tisíc pracovných miest v ropnom priemysle. Celkovo ropné koncerny vo svete zrušili alebo odložili pre nízke ceny čierneho zlata na neurčito 46 veľkých projektov v ťažbe ropy a zemného plynu s celkovými zásobami paliva v objeme 20 miliárd barelov.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zdravotníctvo