Roľníci znižujú stavy zvierat, citeľné je to pri ošípaných

Počty hospodárskych zvierat sa v tomto roku výrazne znížili. Znižovanie stavov je citeľné pri chovoch ošípaných.

25.12.2015 19:23
debata (14)

Z celkového počtu kráv sa zvyšuje počet dojčiacich kráv, no stav dojníc sa znižuje. Počet kráv môže byť ku koncu roku pod 200 tisíc kusov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

K 30. júnu tohto roka bolo na Slovensku 470,5 tisíc kusov hovädzieho dobytka, čo je o 1,5 % viac ako na začiatku roka. Z tohto počtu bolo 204,3 tisíc kusov kráv, čo je viac oproti začiatku roka o 1,6 %. Počet dojčiacich kráv stúpol medziročne o 3,9 % a ich podiel na celkovom počte kráv sa zvýšil na 29,2 %. V porovnaní so stavom na konci roka 2014 vzrástol počet dobytka vo výkrme o 3,4 %.

Nákupná cena mäsa na Slovensku je výrazne nižšia ako priemerná nákupná cena v EÚ. U jatočných jalovíc a jatočných kráv bol zaznamenaný pokles nákupnej ceny aj o jednu tretinu. Priemerná spotreba hovädzieho mäsa, vrátane teľacieho, sa od roku 2013 na Slovensku znižuje a predpokladá sa, že tento trend bude naďalej pokračovať.

Podľa SPPK je veľkým problémom poľnohospodárskej produkcie export do zahraničných krajín. “Smutné je aj to, že mnohé komodity vyvážame do zahraničia na spracovanie a následne ich naspäť dovážame. To znamená, že dôležitá pridaná hodnota, ktorú musíme vidieť aj vo forme pracovnej sily a zamestnanosti v regiónoch, sa, žiaľ, tvorí za našimi hranicami, a nie u nás,” komentovala Holéciová.

V prvom polroku tohto roka Slovensko doviezlo 7 561 ton živého hovädzieho dobytka a hovädzieho mäsa v prepočte na jatočnú hmotnosť. Slovensko vyviezlo 8 327 ton živých zvierat a hovädzieho mäsa spolu v prepočte na jatočnú hmotnosť. V porovnaní s prvým polrokom minulého roka vzrástol vývoz o 15,6 % a dovoz klesol o 16,6 %. Slovensko najviac vyváža zvieratá do Turecka, Rakúska a Poľska.

Podľa údajov SPPK musí Slovensko v súčasnosti dovážať až 75 % produkcie bravčového mäsa. K 30. júnu tohto roku sa na Slovensku chovalo 39 tisíc kusov prasníc. Stavy prasníc sa postupne znižujú približne o 300 až 500 kusov za polrok. Nákupné aj spracovateľské či spotrebiteľské ceny jatočných ošípaných sa znížili. V prvom polroku tohto roka priemerná cena klesla o 0,13 eur na kilogram živej hmotnosti. V súčasnosti sa pohybujú nákupné ceny od 1,09 do 1,15 aur na kilogram živej hmotnosti.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo