Horizont 2020 je najväčší výskumný a inovačný program EÚ

Program Horizont 2020 má priniesť Európskej únii viac pelomových objavov a svetových prvenstiev.

24.12.2015 15:00
debata

Čo je to program Horizont 2020?

Horizont 2020 je vôbec najväčší výskumný a inovačný program EÚ. Má viesť k väčšiemu počtu prelomových objavov a svetových prvenstiev, keďže skvelé nápady z laboratórií prenesie na trh. Na sedemročné obdobie (2014 až 2020) sú k dispozícii financie vo výške takmer 80 miliárd eur. A táto suma má byť len doplnkom k súkromným investíciám, ktoré sa takto prilákajú.

Ako sa financuje?

V programe Horizont 2020 existuje jediná miera financovania pre všetkých príjemcov a všetky činnosti v rámci výskumných grantov. Financovanie EÚ kryje až 100 percent všetkých oprávnených nákladov pre všetky výskumné a inovačné opatrenia. V prípade inovačných opatrení sa financovanie vzťahuje všeobecne na 70 % oprávnených nákladov, pri neziskových organizáciách sa však môže zvýšiť na 100 percent.

Má verejnosť prístup k výsledkom takto financovaného výskumu?

Každý účastník musí čo najskôr šíriť výsledky, ktoré vyprodukuje, a teda ich vlastní. Výnimky sa vzťahujú len na ochranu práv duševného vlastníctva, bezpečnosť alebo oprávnené záujmy. Pri zverejňovaní výsledkov vo vedeckých publikáciách sa musí zaistiť otvorený prístup k publikácii. Tým sa zaručí, že výsledky výskumu financovaného z peňazí daňových poplatníkov EÚ sú bezplatne k dispozícii pre všetkých. Práva duševného vlastníctva patria tímu, ktorý prinesie výsledky.

Ako je to so spoluprácou s firmami?

Samotné verejné financovanie nestačí. EÚ preto podporuje podniky, aby investovali viac do výskumu a zamerali sa na oblasti, kde je možná spolupráca s verejným sektorom. Tým môže dôjsť k oživeniu inovácií. Prínosom pre podniky bude väčší inovačný potenciál, vyššia efektívnosť a konkurencieschop­nosť. A to ďalej povedie k vytváraniu pracovných miest a trhových príležitostí. Každé jedno euro investované úniou vytvára pre podniky pridanú hodnotu vo výške približne 13 eur. A ďalšie zvýšenie investícií na 3 percentá HDP do roku 2020 by vytvorilo ďalších 3,7 milióna pracovných miest.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko v Európe