Nové hity Vianoc? Drony a powerbanky

Najväčší nárast vo vyhľadávaní na internete pred tohtoročnými Vianocami zaznamenali drony a externé batérie k mobilom a tabletom.

23.12.2015 12:49
debata (1)

Absolútea prvenstvo si udržali mobilné telefóny. Najčastejším osobným darčekom, ktorý Česi okrem mobilu zrejme nájdu tento rok pod stromčekom, sú parfémy. Vyplýva to zo štatistík servera Zboží.cz, ktorý patrí pod Seznam.cz.

Drony, powerbanky a flash disky v tvare šperkov sa v minulých rokoch takmer nepredávali a tento rok sa o ne zaujímajú desaťtisíce ľudí.

„Tieto darčeky zvolili najmä ľudia s úmyslom obdarovať svojich blízkych niečím netradičným,“ uviedla manažérka služby Darčekový poradca Blanka Kunčarová.

Okrem mobilov a tabletov si veľká časť mužov i žien môže byť istá, že pod stromčekom nájde dámske a pánske župany, pyžamá alebo nočné košele. Medzi ďalšie „romantické“ darčeky tradične patria dezodoranty a antiperspiranty, šampóny, peny a balzamy po holení, pleťové krémy, prostriedky na manikúru a pedikúru alebo masážne prípravky.

Podobne populárne sú stále aj praktické „mäkké“ darčeky, ktoré zahrejú, ale nepotešia. Ide o oblečenie, od búnd cez svetre či tričká až po pánske ponožky.

Kráľom mobilov je tento rok pred Vianocami model Apple iPhone 5S. Nasledovali ho modely iPhone 6 a iPhone 6S. Najobľúbenejším notebookom je Asus a v súboji konzol Microsoft Xbox porazil Sony PlayStation, keď značka Sony pritiahla zhruba o tretinu menej záujemcov.

E-shopy tento rok očakávajú silný koniec roka. Podľa odhadu APEK Česi minú na internete za darčeky rekordných viac ako 25 miliárd korún, najmenej o pätinu viac ako vlani. On-line predaj ale stále tvorí len malú časť maloobchodu. Podiel internetových obchodov na celkových maloobchodných tržbách bol v Česku vlani 7,1 percenta, zhruba rovnako ako v susednom Nemecku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Vianoce #e-shop