Debaty Kyjeva, Moskvy a Bruselu o obchodnej dohode sa skončili fiaskom

Európska únia, Ukrajina a Rusko nedospeli k politickej dohode, ktorá by zažehnala obavy Moskvy z dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá od januára po ročnom odkladu nadobudne účinnosť. Oznámila to v pondelok Európska komisia vo svojom komuniké.

22.12.2015 08:14
debata (103)

Európska komisárka Cecilia Malmströmová a ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkim v tejto súvislosti rokovali v Bruseli s ruským ministrom pre hospodársky rozvoj Alexejom Uljukajevom.

„Strávili sme 18 mesiacov rozsiahlymi diskusiami, aby sme zažehnali ruské obavy. Boli sme pripravení vyvinúť úsilie potrebné na dosiahnutie spoločného porozumenia. Preto sme boli veľmi prekvapení tým, že prezident Vladimír Putin 16. decembra 2015 vydal dekrét, ktorý pozastavuje všetky záväzky Ruska voči Ukrajine,“ uviedla Malmströmová.

Rozsiahla dohoda o vytvorení zóny voľného obchodu je súčasťou zmluvy o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Dokument bol podpísaný vlani, ale na nátlak Moskvy bola jeho platnosť odložená. Moskva sa obáva, že obchodná dohoda bude mať negatívny vplyv na ruské hospodárstvo. Putin preto nariadil, aby ruská vláda od 1. januára pozastavila dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina