Poštári majú vianočnú žatvu

Slovenská pošta zažíva pred Vianocami nápor a podobne tak aj súkromní doručovatelia. Mestami a obcami sa preháňajú poštári a kuriérske služby s darčekmi, ktoré Slováci vo veľkom kupujú cez internet a špeciálne z lacných ázijských obchodov. Poštári v predvianočnom období tiež doručia státisíce pohľadníc.

21.12.2015 08:00
debata (11)

V prípade pohľadníc či listov Slovenská pošta svojim zákazníkom odporúča, aby odosielanie zásielok pred Vianocami nenechávali na poslednú chvíľu. Listy alebo balíky, ktoré majú byť doručené ešte pred sviatkami, by ľudia mali na pošte podať najneskôr v utorok 22. decembra. V tomto prípade je však potrebné využiť doručenie prvou triedou.

Zaznamenávame aj vyšší počet zásielok z vybraných krajín ako Čína, Hongkong, Singapur. V tomto roku sa počet zapísaných zásielok z uvedených krajín zvýšil o viac ako 8 %.
Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty

Slováci čoraz viac nakupujú darčeky prostredníctvom internetových obchodov, ktoré následne doručuje pošta. Zároveň sa zvyšuje aj podiel zásielok prichádzajúcich zo zahraničia. Slováci pred Vianocami využívajú aj lacné nákupy v Ázii. Okrem balíkov poštu zamestnáva aj doručovanie vianočných pozdravov.

„Predsviatočné obdobie každoročne prináša zvýšený záujem o poštové služby. V tomto čase Slovenská pošta pravidelne zaznamenáva výrazný nárast zásielok v porovnaní s ostatnými mesiacmi v roku. Dôvodom je najmä zvýšený nákup tovarov prostredníctvom internetu a jeho následné doručovanie, ako aj posielanie vianočných pohľadníc,“ hovorí Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty.

Pondelová uvádza, že pošta v mesiacoch november a december prijme približne 45 miliónov listových a balíkových zásielok. „Z toho takmer štvrtinu tvoria medzinárodné zásielky (listy, balíky, expresné zásielky), či už podávané do zahraničia, alebo prijaté zo zahraničia na doručenie v Slovenskej republike,“ dodáva. Z minuloročných štatistík vyplýva, že v roku 2014 pošta v predvianočnom období prijala 1,2 milióna balíkov v rámci tuzemského styku a 41-tisíc medzinárodných balíkových zásielok.

Slováci stále viac nakupujú darčeky v ázijských internetových obchodoch a výnimkou nie sú ani Vianoce. Za minulý rok podľa pošty presiahol počet doporučených zásielok z Číny jeden milión kusov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2013 viac ako štvornásobný nárast. „V súvislosti s nákupom tovaru cez internet zaznamenávame aj vyšší počet zásielok z vybraných krajín ako Čína, Hongkong, Singapur. V tomto roku sa počet zapísaných zásielok z uvedených krajín zvýšil o viac ako 8 % oproti minulému roku,“ hovorí Pondelová.

Zvýšený záujem o nákupy cez internet hlásia aj obchodníci. „Niektoré internetové obchody uvádzajú, že v aktuálnom predvianočnom období zaznamenávajú zvýšenie predajov o 10 až 20 percent v porovnaní s minulým rokom,“ hovorí Jozef Dvorský, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre internetový obchod.

Kto chce nakupovať cez internet alebo posielať darčeky prostredníctvom pošty, ešte stále má čas. Darčeky nakúpené v týchto dňoch v Ázii do Vianoc pravdepodobne nedorazia. „Doprava medzi čínskou a slovenskou poštou trvá dva až sedem dní. To však neznamená, že príjemca dostane svoju zásielku za týždeň,“ uvádza Pondelová. Zásielka sa môže zdržať aj na colných úradoch, ktoré balíky kontrolujú. „Takmer každá zásielka prechádza cez skener. Tie podozrivé sa následne otvárajú,“ hovorí Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Slovenská pošta zaznamenáva aj vysoký záujem o posielanie vianočných pozdravov a pohľadníc. Aj keď tie čelia čoraz silnejšej konkurencii vyspelejších technológií, ktoré poskytuje internet či mobilný telefón. V predvianočnom období v roku 2014 pošta predala 700-tisíc kusov pohľadníc. Najneskôr ľudia môžu poslať vianočný pozdrav prostredníctvom druhej triedy v pondelok, 21. decembra. Listové zásielky do zahraničia už pred Vianocami doraziť nestihnú. Čas doručenia je minimálne 5 dní.

Pobočky Slovenskej pošty sú pred a medzi sviatkami otvorené v štandardnom režime. Vybrané pobočky sú otvorené aj 24. decembra. V Prvý a Druhý sviatok vianočný sú všetky pobočky pošty zatvorené. Rovnako tak pošta neotvorí svoje brány ani 1. januára 2016.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #Vianoce #Kuriér