Okrem kapra je v kurze pstruh aj losos

Rybie menu na slovenskom štedrovečernom stole sa mení. Okrem dominantného kapra a kedysi aj filé býva hlavným rybím chodom pstruh, losos, ale aj rôzne, dnes čoraz vzácnejšie sladkovodné ryby ako zubáč, šťuka, sivoň či sumec.

21.12.2015 07:00
vianočný kapor Foto: ,
Pôjde na stôl či naspäť do vody?
debata

Ponuka je pestrá, cena rýb v porovnaní s vlaňajškom ustálená, takže tradičná večera s kaprom nezvýši rodinné výdavky.

Kto, pravda, staví na rybiu výnimočnosť v podobe lososa či iných luxusnejších rýb, platí násobky. Za slovenskú vianočnú konštantu možno považovať kapra, kupuje ho stále väčšina domácností. Podľa Jaroslava Andrejiho, ktorý prednáša chov rýb na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, iné sladkovodné či morské ryby si doprajú predovšetkým mladé rodiny.

Štedrovečerná tabuľa je však stále v znamení tradície, ktorú symbolizuje kapor. Kilogram prvej triedy, najmä ak je predaj v réžii obchodných reťazcov, vyjde rovnako ako vlani na 3,29 eura, výberový kapor na 3,99 eur. Drahší je pstruh. Ak je vypitvaný, stojí v Bratislave okolo 6,60 eura, ale v rybárstvach v závislosti od regiónu sa dá kúpiť aj pod 6 eur za kilogram.

Drahšie sú, samozrejme, ryby vybočujúce z rámca bežnej ponuky. Taký sivoň vyjde na 7 eur za kilogram, šťuka na 13 eur, zato amur iba na 4,80 eura, a pritom niektorí si túto rybu, ktorá sa živí rastlinami, nevedia vynachváliť. Najlepší výber ponúkajú v Bratislave a krajských mestách veľké obchodné reťaze, ktoré predávajú aj drahé lososy. Ich cena sa začína v závislosti od pôvodu a akcie od 12 eur nahor za kilogram.

Dajte prednosť čerstvým rybám

Odborníci odporúčajú uprednostniť pri kúpe čerstvé ryby pred mrazenými. Takéto ryby, spravidla kapry, predávajú v kadiach vo všetkých väčších mestách, alebo je tu ešte jedna možnosť – vybrať sa rovno do niektorého z rybárstiev, ktoré ponúkajú väčší sortiment sladkovodných rýb. Z obyčajnej kúpy ryby, najmä ak rodičia zoberú so sebou deti, sa stane zážitok.

Rybárstvo neďaleko Jelky navštevujú v týchto dňoch nielen gurmáni z okresov Dunajská Streda či Galanta, ale aj z Bratislavy. Ba zamieria sem aj na sviatky sa domov vracajúci Stredoslováci a východniari. Dôvod je jednoduchý, rybu – je jedno, či je to kapor, alebo pstruh, sivoň, či šťuka, alebo amur – vylovia rovno pred očami zákazníka. Tomáš Antal a jeho desaťčlenný tím ponúka spotrebiteľom ryby živé, vyčistené, kapry naporciované na podkovičky alebo údené pstruhy. Rybárstvo má certifikát na spracovanie rýb, zákazníci vidia na vlastné oči, ako sa tu s rybami narába. Nájde sa tu dobrá surovina na rybiu polievku aj typické haláslé v podobe skeletov rýb, ale aj ikier-mliečia.

Medzi najväčšie sladkovodné pochúťky patrí zubáč a sumec. Kým sumce boli ešte v sobotu na predaj, zubáč bol už vypredaný. Je to dravá a zároveň aj drahá ryba. Kilogram stojí vyše 20 eur, a to preto, lebo na prírastok svojej hmotnosti o jeden kilogram potrebuje uloviť päť kilogramov iných rýb. To vysvetľuje vysokú cenu chutného predátora, ktorého si prednostne na vianočné večere rezervovali reštaurácie.

Čo by ste ešte mali vedieť

Ešte niekoľko dobrých praktických rád od Jaroslava Andrejiho. "Ak si kupujete kapra, berte do úvahy, že po očistení zostane na stole len čosi viac ako polovica pôvodnej váhy, okolo 40 percent ryby skončí v odpade. Inými slovami povedané, na váhe ryby nešetrite. Pravda, zdatné kuchárky a kuchári zužitkujú kaprie hlavy a vnútornosti na polievku, kto to nedokáže, vyhodí pár desiatok centov do koša.

Pri kúpe mrazených rýb treba rátať, že nekupujete čistú hmotnosť mäsa, ale spolu s ním v podobe ľadovej glazúry aj vodu. Andreji preto odporúča kupovať čerstvé ryby, a to nielen pre poctivú gramáž, ale aj preto, lebo mrazené ryby môžu obsahovať rôzne konzervačné látky.

Novým trendom sú spotrebitelia, ktorí kupujú kapry, aby im vzápätí darovali slobodu. "Tento čin však rybám život nepredĺži. V sádkach, kde sa zbavovali zápachu po bahne, kapry už nekŕmia, prídu o časť tuku, a keď sa dostanú na slobodu, spravidla, hynú,“ upozornil na nesprávne ekologické zmýšľanie niektorých milovníkov prírody Jaroslav Andreji.

Napokon, nedávajte kapra do vane naplnenej chlórovanou vodou z vodovodu. Rybe iba strpčíte život, chlór ju zbavuje slizu. Najlepšie je kúpiť rybu tesne pred Štedrým dňom, ak ju kúpite pár dní predtým, je lepším riešením rybu zmraziť a potom spracovať tesne pred štedrou večerou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kapor #losos #pstruh #rybie mäso