Fico: Slovensko opäť môže získať Slovenské elektrárne

Slovensko môže opäť získať do rúk Slovenské elektrárne, uviedol premiér Robert Fico. Štát by bude mať opciu na časť akcií, ktoré teraz vlastní talianska spoločnosť Enel.

20.12.2015 11:56
debata (119)

Enel má v rukách kontrolný balík akcií Slovenských elektrární v množstve približne 66 percent. Štát vlastní zvyšok. Kúpou 17 percent akcií Slovenských elektrární by štát opäť mohol prevziať kontrolu nad elektrárňami.

Enel sa dohodol s českou energetickou spoločnosťou EPH, ktorej predáva časť akcií Slovenských elektrární.

Podľa premiéra by už malo byť podpísané memorandum medzi Enelom a Slovenskom, ktoré zabezpečuje štátu opciu na kúpu toľkých akcií Slovenských elektrární, ktoré by mu v prípade uplatnenia opcie zaručilo majoritu v elektrárňach.

„Som informovaný, že minister hospodárstva (Vazil Hudák) už vyrokoval niektoré podmienky, ako napríklad právo na opciu, na minimálne 17 %, ďalej máme právo predkupné. Tu vidíme rozdiel, opcia sa môže zrealizovať do šiestich mesiacov od dokončenia III. s IV. bloku v Mochovciach. Predkupné právo po piatich rokoch od podpísania privatizačnej zmluvy zaniklo, čiže my sme vlastne obnovili predkupné právo do budúcnosti. Plus sa významne posilnilo postavenie štátu ako akcionára spoločnosti pokiaľ ide o niektoré úkony,“ uviedol Fico.

„Slovensko má opciu na 17 percent, ktorú si môže uplatniť do šiestich mesiacov od uzatvorenia všetkých povolení k III. a IV. bloku v Mochovciach. Čo by znamenalo, že Slovenská republika môže získať väčšinu v Slovenských elektrárňach 51 percent,“ dodal premiér.

Memorandum podľa Fica bolo podpísané vo štvrtok alebo v piatok, kým bol na summite v Bruseli, minister hospodárstva mal na to patričné kompetencie.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH