EPH kúpi akcie Slovenských elektrární za 750 miliónov eur

Enel predá celý svoj podiel v Slovenských elektrárňach spoločnosti EPH za 750 miliónov eur. Predaj sa zrealizuje na dve etapy.

18.12.2015 20:06
debata (34)

Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) podpísala dohodu o kúpe zhruba dvoch tretín podielu vo firme Slovenské elektrárne od talianskej spoločnosti Enel. Celková hodnota transakcie predstavuje 750 miliónov eur. Vyplýva to z piatkovej tlačovej správy EPH.

Holding už v stredu potvrdil, že sa dohodol s Enelom na podmienkach transakcie. EPH podiel prevezme prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia.

Enel vytvorí spoločnosť HoldCo, na ktorú prevedie všetky svoje akcie Slovenských elektrární, ktoré vlastní. EPH postupne môže získať až 100 percent akcií tejto novovytvorenej spoločnosti.

Transakcia sa uskutoční v dvoch fázach, jej konečná hodnota sa ešte môže na základe dohodnutých podmienok zmeniť. Úpravy ceny sa uskutočnia po posúdení pozície Slovenských elektrární nezávislými odborníkmi.

Konečné čisté zúčtovanie a uzavretie druhej fázy je podmienené získaním finálneho povolenia ku komerčnému prevádzky tretieho a štvrtého bloku slovenské jadrové elektrárne Mochovce. Transakcia tiež podlieha schváleniu protimonopolných úradov.

EPH má v ČR i SR významné postavenie

EPH je v Českej republike najväčším dodávateľom tepla a druhým najväčším dodávateľom elektriny. Na Slovensku je lídrom odvetvia plynu. Skupinu EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, ktorí spoločne majú zhruba dve tretiny akcií. Zvyšok akcií má skupina J&T.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku. Vlani vyprodukovali 22 105 gigawat­thodín elektriny, čo medziročne predstavuje pokles o 3,2 percenta.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH