Univerzitnú nemocnicu v Bratislave odporúča IFP stavať z rozpočtu

Najvýhodnejším variantom pri projekte novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) by podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky (IFP) bola výstavba štátom.

18.12.2015 16:58
debata (9)

Takýto variant by podľa hlavného ekonóma a riaditeľa IFP Martina Filka priniesol čistú súčasnú hodnotu 72 miliónov eur a vnútorné výnosové percento 2,9 %. Návratnosť rekonštrukcie a vykonania len najnevyhnutnejších opráv je výrazne nižšia. Rekonštrukcia so sebou nesie najmenšie riziká v podobe predraženia výstavby alebo zhoršenia prevádzkových ukazovateľov.

Nová UNB sa obstaráva formou verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). „Výstavba nemocnice cez PPP s parametrami zo štúdie realizovateľnosti je nevýhodná. Pre štát by sa oplatila len vtedy, ak by súkromný partner dokázal výrazne lepšie hospodáriť. Dôvodom je najmä to, že pri vysokej požadovanej návratnosti súkromného partnera sa všetky prevádzkové benefity stratia v jeho prospech. Naopak, štát ešte prispieva na jeho relatívne drahšie financovanie,“ zhodnotil IFP v materiáli.

Z pohľadu uskutočnenia akýchkoľvek investícií verejným sektorom je najdôležitejšie podľa Filka zabezpečiť kvalitný manažment UNB, ktorý dokáže zvýšiť prevádzkovú efektívnosť nemocnice. Práve zmeny v očakávaných výnosoch a nákladoch totiž môžu najviac ovplyvniť výhodnosť ktoréhokoľvek z variantov.

IFP odhadovala výhodnosť variantov pomocou čistej súčasnej hodnoty (NPV), teda súčtu budúcich peňažných príjmov a výdavkov vyjadrených v súčasnej hodnote peňazí, a pomocou vnútorného výnosového percenta. Ako vyčíslil IFP, pri variante výstavby novej budovy cez PPP by mala čistá súčasná hodnota dosiahnuť 387 miliónov eur a záporné vnútorné výnosové percento 19,5.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #PPP #Univerzitná nemocnica