Ukrajina Rusku nezaplatí, na svoje dlhy uvalila moratórium

Ukrajina uvalila "moratórium" na splatenie štátneho dlhu voči Rusku v sume troch miliárd dolárov. Oznámil to v piatok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

18.12.2015 14:26
debata (243)

Dlhopisy, ktoré Kyjev vydal pred dvoma rokmi, sú splatné 20. decembra a piatkové vyhlásenie znamená, že ich Ukrajina nesplatí. Premiér tiež povedal, že Ukrajina ruší aj splatenie komerčného dlhu voči ruským bankám v sume 507 miliónov dolárov.

Moratórium bude platiť „do prijatia našich reštrukturali­začných návrhov, alebo do príslušného súdneho rozhodnutia“, uviedol premiér. „Sme pripravení na právne kroky z ruskej strany,“ citovala Jaceňuka agentúra Reuters.

Ukrajina sa tento rok v októbri dohodla s väčšinou majiteľov dlhopisov na reštrukturalizácii svojho dlhu, ktorá zahŕňa odpis dlhu vo výške 20 percent a predĺženie splatnosti. Rusko však požaduje splatenie celej hodnoty týchto cenných papierov. Dlhopisy vydala vláda zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča necelé dva mesiace predtým, ako bola zvrhnutá. Terajšia vláda zvažuje, že ich nesplatí.

Rusko sa odmieta s ukrajinskými dlhopismi zúčastniť dohody o reštruktura­lizácii svojho dlhu u zahraničných veriteľov, pretože tento dlh nemá komerčný charakter, ale ide o oficiálnu štátnu pomoc. Toto stanovisko Moskvy tento týždeň potvrdil ako správne aj Medzinárodný menový fond (MMF).

MMF nesmie poskytovať pomoc krajinám, ktoré si neplnia svoje záväzky. Tento mesiac však s ohľadom na ukrajinský dlh voči Rusku MMF oznámil, že zmení pravidlá poskytovania úverov, aby mohol ďalej podporovať tie krajiny, ktoré nebudú schopné splácať dlh zahraničným vládam či medzinárodným inštitúciám. Veriteľská krajina sa ale musí snažiť rokovať o reštruktura­lizácii tohto dlhu. Ukrajina tak bude musieť prekonať mrazivé vzťahy s Ruskom a pokúsiť sa o dvojstrannú dohodu o dlhu.

V novembri ruský prezident Vladimír Putin Ukrajine navrhol reštrukturalizáciu dlhu, ktorá by spočívala v tom, že Kyjev bude mať na splatenie dlhu ďalšie tri roky. Zaplatila by v troch splátkach, z ktorých prvá by sa uskutočnila až v budúcom roku. Rusko ale požaduje západné garancie. Ukrajina na ponuku neodpovedala.

Ruský minister financií Anton Siluanov na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že po termíne splatnosti dostane Ukrajina desať dní na to, aby splatila dlh, alebo aby pristúpila na reštrukturalizáciu, ako ju navrhol Putin. Ak tak neurobí, začne Moskva proti Kyjevu právne kroky.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhy #Ukrajina