Kyjev tvrdí, že chce rokovať o dlhu. Moskva čaká na ponuku

Ukrajinské ministerstvo financií ostáva zaviazané k rokovaniam o reštrukturalizácii dlhu v hodnote troch miliárd dolárov, ktorý má v držbe Rusko. Moskva reagovala tvrdením, že čaká na ponuku z Kyjeva.

17.12.2015 13:30
debata (27)

"Ukrajina zostáva naďalej zaviazaná k rokovaniam v dobrej vôli o konsenzuálnej reštrukturali­zácii…, ktorá nám umožní zachovať súlad s finančnými cieľmi, na ktorých sme sa dohodli s MMF,“ uviedol ukrajinský rezort financií.

Už skôr Medzinárodný menový fond klasifikoval tieto záväzky ako oficiálne. Podľa Ruska to podporuje jeho pozíciu v spore s Ukrajinou. Kyjev tvrdí, že dlh voči Rusku je komerčný a mal by byť súčasťou reštrukturali­začného plánu, na ktorom sa Ukrajina dohodla s inými veriteľmi. Krajina zároveň zopakovala, že záväzky voči Rusku, ktoré sú splatné 20. decembra, neuhradí.

Rusko nepristúpilo na dohodu o reštruktura­lizácii dlhu s tým, že tento dlh sa nedá považovať za komerčný. Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol v novembri Ukrajine návrh na reštrukturalizáciu dlhu, ktorý počíta so splatením dlhu vo výške jednej miliardy dolárov ročne počas troch rokov. Rusko je na základe tejto ponuky ochotné pristúpiť na takéto splácanie dlhu v prí­pade, že západné krajiny poskytnú garancie.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #dlh #Rusko #Ukrajina