Slovenská stavebná produkcia vzrástla najviac v únii

Slovenské stavebníctvo zvýšilo medziročne svoj výkon takmer o 30 percent, čo je najviac v Európskej únii.

17.12.2015 11:26
debata (1)

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne v októbri medzimesačne posilnila o 0,5 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 0,1 %. Medziročne októbrová stavebná výroba eurozóny posilnila o 1,1 % a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 1,2 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Slovensko v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, zaznamenalo v októbri najvýraznejší rast stavebnej výroby v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní.

Najvýraznejšie stavebníctvo medzimesačne posilnilo na Slovensku, a to o 2,4 %. Nasledovalo Švédsko s rastom o 1,8 %, Španielsko (1,3 %) a Rumunsko (1 %). Medzimesačne produkcia oslabila najvýraznejšie v Maďarsku (-7,6 %). Druhý najväčší medzimesačný pokles bol v Poľsku (-1,6 %) a v Českej republike (-1,5 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo rástlo najvýraznejším tempom v rámci EÚ, a to o 29,7 %. Druhý najväčší medziročný rast zaznamenalo v októbri Švédsko (13,8 %), Rumunsko (10,2 %) a Španielsko (8,2 %). Najväčší medziročný pokles stavebnej produkcie evidovali v Slovinsku (-11,8 %), Maďarsku (-7,8 %) a v Bulharsku (-5,2 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo