O lacno vykúpených pozemkoch pre Jaguar rozhodnú znova

O prevodoch pozemkov, na ktorých má stavať svoj závod automobilka Jaguar Land Rover, sa bude znova rozhodovať. Pozemky kúpila od ľudí spoločnosť Poľnohospodárska pôda ešte skôr, ako sa verejnosť dozvedela o plánovanej investícii Jaguara v Nitre a ako štát ponúkol za pozemky oveľa vyššie sumy.

16.12.2015 13:35
debata (1)

O prevodoch pozemkov, na ktorých má stavať svoj závod automobilka Jaguar Land Rover, sa bude znova rozhodovať. Pozemky kúpila od ľudí spoločnosť Poľnohospodárska pôda ešte skôr, ako sa verejnosť dozvedela o plánovanej investícii Jaguara v Nitre a ako štát ponúkol za pozemky oveľa vyššie sumy.

Proti prevodom pozemkov podali prokurátori v Nitre spolu 71 protestov. Zaoberal sa nimi katastrálny odbor a odbor opravných prostriedkov Okresného úradu Nitra, všetkým protestom vyhoveli. Ako povedal pre agentúru SITA prednosta Okresného úradu Nitra Marek Illéš, spoločnosť Poľnohospodárska pôda podala voči rozhodnutiam odvolanie, právoplatné preto nie je zatiaľ žiadne.

V odvolaní spoločnosť píše, že boli porušené jej ústavné práva. „Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutí bude katastrálny odbor Okresného úradu Nitra opätovne rozhodovať o návrhu na vklad vlastníckeho práva vo všetkých 71 prípadoch s tým, že bude okrem platného právneho stavu v čase rozhodovania prihliadať aj na právny názor prokurátora a odboru opravných prostriedkov Okresného úradu Nitra,“ informoval Illéš. Ako spresnil, pri prvých piatich protestoch katastrálny odbor protestom prokurátora nevyhovel a postúpil ich ďalej odboru opravných prostriedkov, ktorý im vyhovel. Vo zvyšných 66 prípadoch protestom vyhovel už v prvom stupni katastrálny odbor. Dôvodom prokurátorských protestov je podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslava Mačeka to, že účastníci zmluvy a správny orgán nerešpektovali predkupné právo štátu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Jaguar Land Rover