Budúci majiteľ Slovenských elektrární EPH sa stáva európskym hráčom

Česká spoločnosť EPH, ktorú vlastnia Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a J&T, vyvíja aktivity aj v ďalších krajinách Európy.

16.12.2015 08:00
debata (1)

Vizitka Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý získa od talianskeho koncernu Enel jeho približne dvojtretinový podiel v spoločnosti Slovenské elektrárne:

EPH vznikol v roku 2009 ako spoločný podnik skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikateľa Daniela Křetínského. Zameral sa na podnikanie v energetike a priemysle. Súčasní akcionári EPH sú Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podľa webových stránok firmy majú v rukách dve tretiny hlasovacích práv) a investori z J&T. Podiel v holdingu mal predtým tiež Kellner, vlani ho ale spolumajiteľom predal.

Podniky holdingu zamestnávajú viac ako 12 000 ľudí.

Holding zahŕňa viac ako 40 podnikov v Česku, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Británii a Taliansku, pôsobiacich v oblasti ťažby uhlia, výroby elektriny a tepla či dodávok tepla. EPH sa svoju činnosť snaží rozširovať, v poslednej dobe je aktívny v robení nových akvizícií.

Firma dlhodobo prejavuje záujem o nemecké aktivity švédskej spoločnosť Vattenfall (pri kúpe chce spolupracovať s PPF), vlani na jeseň sa EPH dohodol na prevzatie britskej uhoľnej elektrárne Eggborough u Leedsu. Tento rok v septembri potom holding oznámil, že začal prípravu na možné ukončenie prevádzky tejto elektrárne z dôvodu pokračujúceho poklesu cien elektriny a vysokej uhlíkovej dane.

Začiatkom tohto roka EPH avizoval nákup šiestich plynových a jednej tepelnej elektrárne v Taliansku. Tieto energetické zdroje majú celkový inštalovaný výkon 4500 MW, čo je viac ako je výkon českých jadrových elektrární Temelín a Dukovany dohromady.

Spoločnosť EP Energy, ktorá spravuje energetické aktivity holdingu, tiež koncom júna oznámila, že kúpila od francúzskej firmy EdF podiel 95,6 percenta v maďarských teplárňach Budapesti Erőmű.

Avizované prevzatie podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne je ďalším pokračovaním expanzie EPH na Slovensku. Už skôr tu holding kúpil podiely v Slovenskom plynárenskom priemysle, vo Stredoslovenskej energetike či firme NAFTA, ktorá sa zaoberá uskladňovaním plynu a ťažbou ropy.

Holding je podľa svojich vlastných údajov kľúčovým prepravcom ruského zemného plynu do EÚ, najväčším dodávateľom tepla v Česku, druhým najväčším českým výrobcom elektriny (po spoločnosti ČEZ) a treťou najväčšou ťažobnou spoločnosťou v Nemecku.

V ČR kontroluje napríklad Elektrárne Opatovice, výrobcov elektriny a tepla Plzeňskú energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskú teplárenskú či prevádzkovateľa zásobníka plynu SPP Storage.

V Nemecku potom spoločnosť EPH vlastní ťažobnú spoločnosť Mibrag a firmu HSR, ktoré prevádzkuje elektráreň na hnedé uhlie Buschhaus a povrchovú baňu Schöningen. V Poľsku EPH ovláda spoločnosť PG SILESIA, prevádzkujúcu uhoľnú baňu.

EPH vlani medziročne vzrástli tržby o 15 percent na 3,665 miliardy eur. Prevádzkový zisk sa zvýšil o 200 miliónov eur na 1,394 miliardy eur. Výška aktív EPH medziročne klesla kvôli predaju podielu v slovenskom obchodníkovi s plynom SPP z predvlaňajších 12,4 miliardy eur na 10,3 miliardy.

V prvom polroku 2015 vzrástol EPH prevádzkový zisk v medziročnom porovnaní o 21,8 percenta na 832 miliónov eur. Na výsledku sa z veľkej časti podieľala vznikajúce dcérska firma EP Infrastructure (EPIF), pod ktorú chce EPH začleniť všetky svoje infraštruktúrne spoločnosti v strednej Európe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH