Enel predá svoj podiel v Sl. elektrárňach českej EPH za 1,3 miliardy eur

Taliansky energetický koncern Enel sa dohodol na predaji svojho podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne českej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH).

15.12.2015 15:33
debata (71)

Denníku La Stampa to podľa agentúry APA povedal šéf Enelu Francesco Starace. Dodal, že predaj podielu by mal talianskej firme priniesť 1,3 miliardy eur.

Hovorca EPH Daniel Častvaj potvrdil, že firmy dosiahli dohodu o všetkých komerčných a zmluvných podmienkach transakcie. Dodal však, že zmluva o predaji akcií zatiaľ nebola podpísaná.

EPH je najväčším dodávateľom tepla v Česku a po spoločnosti ČEZ druhým najväčším dodávateľom elektriny. Na Slovensku je lídrom odvetvia plynu. Skupinu EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, ktorí spoločne majú zhruba dve tretiny akcií. Zvyšok akcií má v rukách skupina J&T.

V prvej fáze transakcie by mal EPH ešte pred Vianocami získať od Enelu zhruba tretinový podiel v elektrárňach. Zvyšok akcií by mal dostať po dokončení jadrovej elektrárne Mochovce na juhu Slovenska. „To sa stane o dva roky,“ uviedol Starace. Enel za zhruba dvojtretinový podiel v Slovenských elektrárňach v roku 2006 zaplatil 840 miliónov eur, upozorňuje APA.

Výstavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach sa začala už v roku 1987. Kvôli nedostatku peňazí však boli práce neskôr pozastavené a obnovil ich až Enel v roku 2008. Pôvodne mali byť hotové v rokoch 2012 až 2013, podľa najnovšieho plánu by ale oba bloky mali byť uvedené do prevádzky postupne až v rokoch 2016 a 2017. Zároveň bol výrazne navýšený rozpočet.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku. Vlani vyprodukovali 22 105 gigawat­thodín elektriny, čo medziročne predstavuje pokles o 3,2 percenta.

Predaj podielu v Slovenských elektrárńach je súčasťou plánu talianskej firmy predať majetok za zhruba päť miliárd eur. O podiel Enelu sa pôvodne zaujímala aj slovenská rafinéria Slovnaft v konzorciu s maďarskou štátnou energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v októbri uviedol, že od zámeru získať akcie elektrární odstúpil, a zdôvodnil to rizikami, ktoré sú podľa neho spojené s dokončením jadrovej elektrárne Mochovce.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel #EPH