Štát rokuje s Enelom, chce mať opciu na akcie elektrární

Štát rokuje s Enelom o memorande, ktoré by mu zaručovalo opciu na kúpu časti akcií Slovenských elektrární.

14.12.2015 17:32
debata (1)

Memorandum medzi Slovenskom a talianskou spoločnosťou Enel, ktoré dá štátu do budúcna opciu na kúpu 17-percentného talianskeho podielu v Slovenských elektrárňach (SE), bude právne záväzné. Ako uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister hospodárstva Vazil Hudák, ak sa teda štát v budúcnosti rozhodne navýšiť svoj 34-percentný podiel v elektrárňach, Taliani mu budú musieť akcie predať.

„Aspoň z našej strany rokujeme v tom zmysle a v tom smere, aby bolo memorandum záväzné pre zúčastnené strany, čiže pre Slovenskú republiku a pre Enel. To by nám potom malo dávať možnosť po dokončení Mochoviec odkúpiť balík akcií, ktorý by zabezpečil štátu v Slovenských elektrárňach majoritu,“ povedal Hudák.

Štát však nechce zostať iba pri memorande o opcii. Plánuje využiť celý proces predaja 66-percentného podielu Slovenských elektrární aj na posilnenie svojej pozície v podniku. „To posilnenie pozície štátu by malo byť odrazom tej reality, že štát je ten, kto tu vytvára isté podmienky pre fungovanie Slovenských elektrární. Chceme hlavne to, aby sme mali väčšiu transparentnosť v rozhodovacích procesoch vo vnútri Slovenských elektrární a aby sme mali väčšie právo zasahovať do finančných rozhodnutí. Takže to sú všetko veci, ktoré si myslím, že sú reálne a v poriadku,“ uviedol Hudák.

O memorande či posilňovaní pozície štátu v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny rokuje štát len s Enelom. S potenciálnym novým akcionárom, spoločnosťou EPH, o týchto veciach štát podľa ministra nerokoval. „My s nimi nerokujeme, my rokujeme s Enelom. Ale môžem povedať, že neformálne EPH vie o tom, že takéto rokovania prebiehajú medzi nami. V podstate s tým nemajú nejaký problém. Sú v takom informačnom okruhu, ktorý konzultuje nastavenie takejto možnej dohody,“ dodal Hudák.

Memorandom sa mala zaoberať vláda už uplynulý týždeň. Nestalo sa tak. Či sa ním bude zaoberať aj posledné plánované zasadnutie kabinetu pred sviatkami, je zatiaľ otázne. „To bude záležať od toho, ako rýchlo sa budeme posúvať, lebo to nie je jednoduché nastaviť tie veci tak, aby boli prijateľné pre obidve strany. Dúfam, že áno, ale naozaj to bude závisieť od toho, ako flexibilne dokáže aj talianska strana zareagovať,“ konštatoval Hudák.

Česká energetická skupina EPH by sa už onedlho mala stať tretím akcionárom v Slovenských elektrárňach. Talianska spoločnosť Enel už od konca leta s nimi exkluzívne rokuje o predaji zhruba 33-percentného podielu. Zvyšný svoj podiel chcú Taliani predať až po dokončení Mochoviec, čo by malo byť niekedy po roku 2017.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel