Hlásia sa prví britskí subdodávatelia pre Jaguar

Významná investícia automobilky Jaguar Land Rover, ktorá postaví svoj nový závod pri Nitre, začala lákať aj ďalšie britské firmy k investovaniu na Slovensku. Christopher Plant, výkonný riaditeľ Britskej obchodnej komory na Slovensku, v rozhovore pre Pravdu povedal, že ich komora aktuálne spolupracuje s viac ako desiatimi britskými spoločnosťami, ktoré by mali fungovať ako subdodávatelia pre automobilku.

14.12.2015 07:00
debata (10)
Christopher Plant Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Christopher Plant Christopher Plant

Plán postaviť závod pri Nitre bol oznámený v auguste a podpis prišiel až teraz. Ako na to za ten čas reagovali potenciálni subdodávatelia?
V rámci programu UKTI Automotive Scoping mission prišlo ešte v októbri na Slovensko niekoľko britských firiem pôsobiacich v automobilovom sektore. V spolupráci s UK Trade and Investment sme im ponúkli detailné informácie o slovenskom trhu a našom automobilovom priemysle, poskytli sme im možnosť navštíviť Nitru, ktorá sa stane centrom Jaguar Land Roveru na Slovensku, a v ktorej sa zároveň konal autosalón. Nakoniec sme im sprostredkovali stretnutia s potenciálnymi obchodnými partnermi. Môžem potvrdiť, že už spolupracujeme s viac ako desiatimi britskými spoločnosťami.

Je to významná investícia, ale nie prvá z Veľkej Británie. Čím to je, že Briti si vybrali práve nás?
Presne, ako ste povedali, Jaguar Land Rover nie je prvou významnou investíciou z Británie. Ďalšou významnou britskou firmou pôsobiacou na Slovensku je Tesco, ktoré je zároveň aj jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov. Okrem toho môžeme spomenúť GlaxoSmithKline, Marks and Spencer, BAE Systems a ďalšie. Čo sa týka vyslovene automobilového priemyslu, tradícia tohto sektora na Slovensku a dlhoročné skúsenosti a spokojnosť ostatných automobiliek hovoria za všetko. Automobilový sektor tvorí 43 percent slovenského priemyslu, disponuje viac ako 300 dodávateľmi v dostupnej vzdialenosti a má výbornú logistickú infraštruktúru. Ďalším dôvodom, prečo britské firmy volia Slovensko ako destináciu pre svoje investície, je výhodná poloha Slovenska a na to nadväzujúce možnosti exportu nielen v rámci regiónu, ale celej Európy. Rozhodujúcim faktorom je v mnohých prípadoch i vzdelaná a kvalifikovaná pracovná sila. Slovensko dosahuje výborné výsledky v produktivite pracovnej sily, čo takisto predstavuje komparatívnu výhodu oproti ostatným zvažovaným destináciám.

Čo pre Slovensko znamená taká veľká investícia z pohľadu ostatných stredoeurópskych krajín?
Príchod takého veľkého investora, ako je Jaguar Land Rover, znamená pre Slovensko v prvom rade vytváranie množstva nových pracovných miest. Zároveň bude vplývať aj na zlepšenie ukazovateľov ekonomickej výkonnosti, ako rast hrubého domáceho produktu, nezamestnanosť či export. Nezanedbateľným faktorom je aj šírenie informácií o Slovensku, vytváranie pozitívnej reklamy, čo môže spustiť lavínu záujmu ďalších investorov. Vzhľadom na tieto skutočnosti je možné, že by konkurencieschop­nosť Slovenska mohla stúpnuť. Slovenská ekonomika a podnikateľské prostredie budú takisto reflektovať danú situáciu. Objavia sa nielen možnosti pre expanziu výroby už existujúcich subdodávateľov pre automobilový priemysel, ale aj pre vznik nových. To však neznamená, že Slovensko môže poľaviť. Treba naďalej udržiavať úroveň atraktivity pre zahraničných investorov.

Do akej miery je pre Britov dôležitý automobilový priemysel?
Automobilový priemysel má vo Veľkej Británii dlhoročnú tradíciu. S výrobou automobilov sa začalo už koncom 19. storočia. Británia sa zameriava najmä na výrobu luxusných a športových áut, zároveň je však i centrom pre výrobu motorov. Aktuálne sa automobilový priemysel podľa Automobilovej rady UK podieľa štyrmi percentami na tvorbe hrubého domáceho produktu a zamestnáva vyše 700-tisíc ľudí. Zároveň má Británia najproduktívnejšiu pracovnú silu v danom sektore v Európskej únii a je globálnym lídrom v oblasti vývoja a výskumu v automobilovom priemysle. Je teda oprávnené tvrdiť, že automobilový priemysel je veľmi významnou súčasťou britskej ekonomiky.

Je niečím špecifické manažérske riadenie Britov v automobilkách?
Britský štýl riadenia má svoje charakteristické črty. Zo skúseností možno tvrdiť, že Slováci sú s týmto štýlom spokojní. Každý človek má v rámci firmy dôležitú úlohu a za jej plnenie je vysoko cenený. Zamestnanci sú za svoju prácu často odmenení a motivovaní k ďalším vynikajúcim výsledkom. Tímová práca začína zohrávať čoraz väčšiu úlohu. Britských manažérov možno vo všeobecnosti označiť za tvrdo pracujúcich ľudí s osobným prístupom k zamestnancom a zmyslom pre humor.

Ako vaša komora pomáha pri príchode britských investorov na Slovensko?
Naším cieľom, v spolupráci s UK Trade & Investment, je kontinuálne podporovať ich záujem o Slovensko a vstup na tento trh. V prvom rade im vieme ponúknuť detailnú analýzu trhu, na základe ktorej sa dozvedia informácie o Slovensku, jeho ekonomike, danom sektore, ale najmä o tom, či majú šancu na slovenskom trhu uspieť a či sú konkurencieschop­nými. Následne im poskytujeme asistenciu pri vstupe na trh a výbere vhodnej stratégie. V ďalšej fáze britským firmám ponúkame pomoc a poradenstvo týkajúce sa rozvoja ďalších obchodných aktivít na Slovensku a takisto regionálnej expanzie. Hovoril som s mnohými firmami nielen o skvelých novinkách v spojitosti s automobilkou Jaguar Land Rover, ale aj o ich celkovom pohľade na Slovensko, ako na krajinu s vynikajúcim podnikateľským prostredím. Verím, že rok 2016 prinesie mnoho ďalších obchodných príležitostí. Veľmi radi privítame britské spoločnosti, ktoré k nám na Slovensko prídu a budú spolupracovať s členmi našej obchodnej komory a s mnohými ďalšími spoločnosťami.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Veľká Británia #Jaguar Land Rover