Poliaci už nie sú jablkoví králi, z trónu spadli pre ruské embargo

Vývoz jabĺk z Poľska počas poslednej sezóny od minuloročnej úrody klesol o 18 percent pre ruské embargo.

07.12.2015 20:55
debata (79)

Krajina tak stratila pozíciu najväčšieho svetového vývozcu tohto ovocia a predstihli ju Spojené štáty a Taliansko. Napísal to denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na poľské i zahraničné štatistické údaje.

Poľsko sa stalo najväčším svetovým vývozcom jabĺk v sezóne 2012/2013. Vlani v auguste však Rusko zakázalo dovoz niektorých druhov ovocia a zeleniny z Poľska, ešte skôr, než zaviedlo embargo na dovoz mnohých potravín z EÚ a zo Západu odvetou za protiruské sankcie.

Experti poukazujú na to, že získať späť stratenú pozíciu nebude pre Poľsko ľahké. „Vývoz našich jabĺk mimo Spoločenstva nezávislých štátov a EÚ rastie, nové trhy však zatiaľ nie sú schopné vyrovnať stratu ruského trhu,“ povedala denníku Božena Nosecká z inštitútu pre ekonomiku poľnohospodárstva a potravinárstva.

Produkcia jabĺk v Poľsku vlani vzrástla o štyri percentá na 3,2 milióna ton. Krajina si tak zachovala pozíciu najväčšieho pestovateľa jabĺk v EÚ pred Talianskom, kde sa vypestovalo asi 2,5 milióna ton. Poľsko je tretím najväčším producentom jabĺk na svete za Čínou a Spojenými štátmi.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #jablko #embargo