Tisovec a Brezno opäť spája Masarykova cesta

Vodiči smerujúci z Tisovca do Pohronskej Polhory a ďalej do Brezna opäť jazdia po Masarykovej ceste. Komunikáciu, ktorá bola pred niekoľkými rokmi uznesením vlády prekvalifikovaná z cesty druhej na cestu prvej triedy, po rokoch opäť pomenovali po prvom československom prezidentovi. Dvakrát už niesla meno Tomáša Garrigua Masaryka, v oboch prípadoch však pomenovanie zrušil vtedajší režim. Od utorka minulého týždňa je však opäť Masarykovou cestou.

06.12.2015 20:00
Masarykova cesta, Foto: ,
Prejazd cez Zbojskú medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou bude rýchlejší a bezpečnejší.
debata (15)

Primátor Tisovca Peter Mináč približuje históriu tejto trasy, ktorá mala a má pre región Gemera-Malohontu hospodársky aj turistický význam a spája sever a juh Banskobystrického kraja. „Masarykova cesta bola vybudovaná v rokoch 1923 až 1925 ako jedna z prvých verejných stavieb po vzniku Československa. S investíciou 2,7 milióna korún patrila vtedy k finančne najnáročnejším. Budovala sa z dôvodu rozvoja strojárskeho a hutníckeho priemyslu a spájala Gemer-Malohont s Horehroním. Dovtedy tam bola len poľná cesta v Plačkovej doline, čo nevyhovovalo požiadavkám doby,“ hovorí Mináč.

Novú cestu pomenovali po prvom československom prezidentovi Masarykovi, o čom svedčila osadená pamätná tabuľa s jeho menom. Tej však nebol dopriaty pokoj. Prvýkrát ju odstránili v rozmedzí rokov 1939 až 1945. Po vojne ju na pôvodnom mieste obnovili, ale po nástupe komunistického režimu v roku 1948 ju odstránili znova. Na Zbojskú sa v nedeľu vrátila po takmer sedemdesiatich rokoch.

Primátor Mináč vysvetľuje, že ceste vrátili meno po rozsiahlej rekonštrukcii, ktorú urobili v posledných dvoch rokoch. „Cesta vedie horským terénom, bola úzka a nebezpečná. Jej technický stav bol nevyhovujúci,“ zdôrazňuje Mináč. Keď v roku 2007 mala v Tisovci výjazdové zasadnutie vláda, rokovalo sa aj o budúcnosti tejto komunikácie. Vtedy sa podľa Mináča urobil dôležitý krok na jej obnovu prekvalifikovaním na cestu prvej triedy, po čom opravy mohol zastrešovať štát.

Tabuľu s menom Tomáša Garyka Masaryka osadili... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Masarykova cesta Tabuľu s menom Tomáša Garyka Masaryka osadili na Zbojskej.

„Samotná rekonštrukcia sa začala v roku 2013 a skončila sa v týchto dňoch. Pri otvorení opraveného úseku mu bol prinavrátený názov Masarykova cesta a znovu osadená pamätná tabuľa, pripomínajúca prvého prezidenta. Počas opráv vodiči obchádzali trasu po lesnej ceste, čo umožnili Lesy Slovenskej republiky. Tá bude využívaná aj po znovuotvorení Masarykovej cesty, ale bude slúžiť ako cyklotrasa,“ dodal Mináč.

Masarykova cesta bola vybudovaná v rokoch 1923 až 1925 ako jedna z prvých verejných stavieb po vzniku Československa.
Peter Mináč, primátor Tisovca

Oprava cesty prechádzajúcej cez Zbojskú bola veľmi náročná časovo aj finančne. Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera podotýka, že rekonštrukcia stála viac ako 21 miliónov eur, z toho 75 percent bolo financovaných zo zdrojov Európskej únie, zvyšok zo štátnych zdrojov. „Pôvodný rozpočet plánoval s investíciou cez 17 miliónov eur, ale ten navýšili nepredvídateľné výdavky. Spevnenie obchádzkovej trasy, veterná smršť i padajúce kamene. Hoci rekonštruovaný úsek nepatrí k dlhým, meria len 4,2 kilometra, svojou obťažnosťou patrila stavba k najnáročnejším,“ zdôraznil Žembera. Na cestu bolo potrebné dať nielen nový asfalt, ale ju aj rozšíriť, vybudovať a opraviť cestné a železničné mosty či spevniť terén nad cestou.

„Ochrannou sieťou sme museli spevniť až 65-tisíc štvorcových metrov svahov, ktoré sa tiahnu nad cestou. Svahy sme museli spevniť desaťtisícmi klinov a pritom z miesta odviezť 240-tisíc kubíkov odstreleného materiálu,“ dopĺňa generálny riaditeľ Doprastavu, ktorý bol dodávateľom stavby, Juraj Androvič.

Pre Tisovčanov, ale aj obyvateľov celého regiónu bude mať zrekonštruovaná Masarykova cesta veľký význam. Primátor Mináč verí, že regiónu to pomôže v jeho rozvoji, a to tak v oblasti hospodárskej, ako aj v oblasti cestovného ruchu. Navyše bude bezpečnejšia pre vodičov aj okolitú prírodu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Tisovec #Masarykova cesta